ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε απελπιστική κατάσταση τα νοικοκυριά: «Μαχαίρι» σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα

Σε απελπιστική κατάσταση τα νοικοκυριά: «Μαχαίρι» σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα

Κόβουν από όπου μπορούν τα νοικοκυριά, για να ανταπεξέλθουν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ βασικά αγαθά λείπουν από τα σπίτια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Έλληνες αγόρασαν 56 εκατ. λιγότερα λίτρα βενζίνης, ενώ πτώση 3,5% παρατηρήθηκε στην αγορά των γαλακτοκομικών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του έτους οι Έλληνες αγόρασαν 56.000.000 λίτρα λιγότερα βενζίνης καθώς ο όγκος πωλήσεων στις βενζίνες μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για τις πωλήσεις σε σούπερμαρκετ δείχνουν απώλεια της τάξης του 1% καθώς στα γαλακτοκομικά υπήρξε μείωση πωλήσεων κατά 3,5%, στα καθαριστικά η πτώση κινείται στο 4,9% και σε είδη προσωπικής υγιεινής στο 4,6%.

Όλα αυτά, την ώρα που βρίσκεται «προ των Πυλών» η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρόμοια κατηφορική πορεία έχουν πάρει, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, και οι πωλήσεις στα ηλεκτρονικά είδη καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία Gfk δείχνουν πτώση 11,2% σε προϊόντα πληροφορικής, 5,3% στα προϊόντα τηλεπικοινωνιών και 5,8% στα ηλεκτρονικά είδη.

Όπως επισημαίνεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2015. «Δεν επιστρέφουμε μόνο εκεί που ήμασταν πριν από 2,5 χρόνια αλλά σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθούμε να είμαστε πίσω από την ευρωζώνη που ακριβώς επειδή τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% η απόσταση διευρύνεται» δηλώνει στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Σχετικές ειδήσεις