Τελευταία μέρα καταβολής της έκτακτης εισφοράς

Τελευταία μέρα καταβολής της έκτακτης εισφοράς
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, την οποία θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω τραπεζών...

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, την οποία θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω τραπεζών.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία η καταβολή του ποσού θα γίνει μέσω των τραπεζών που συμμετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ.

Τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, προκαλούν συνωστισμό και σύγχυση στις οικονομικές εφορίες καθώς οι φορολογούμενοι ζητούν διορθώσεις και νέα εκκαθαριστικά.

Ωστόσο, η απάντηση από τους υπαλλήλους των εφοριών είναι ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο λογισμικό για την αυτόματη διόρθωση του λάθους. Έτσι οι εφοριακοί ενημερώνουν τους φορολογούμενους ότι έχουν δύο επιλογές:

Ή να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου της έκτακτης εισφοράς που αναγράφεται στο λανθασμένο εκκαθαριστικό σημείωμα ελπίζοντας ότι θα εισπράξουν πίσω τη διαφορά όταν θα γίνει νέα εκκαθάριση.

Ή να μην το πληρώσουν, μέχρι να καταστεί εφικτή η διόρθωση του ποσού, με αποτέλεσμα όμως να επιβαρυνθούν με μηνιαίες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν παραλάβει εκκαθαριστικά, στα οποία για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς έχει προσμετρηθεί το εφάπαξ που έχουν λάβει, ενώ για αρκετούς ανέργους έχει συνυπολογιστεί και η αποζημίωση απόλυσης. Πρόκειται για περιπτώσεις που εξαιρούνται από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.