Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς ακινήτων

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς ακινήτων

Πώς θα γίνονται στο εξής οι πλειστηριασμοί ακινήτων; Δείτε τι αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τις εμπορικές τιμές και όχι με τις αντικειμενικές θα γίνονται πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Αυτό διευκρίνισε την Τρίτη (03/10/2017) το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης.

Στην απάντηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α'74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α'87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε.