ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση - Εκταμιεύεται η δόση - «Καμπανάκι» για τους πλειστηριασμούς

Eurogroup: Έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση - Εκταμιεύεται η δόση - «Καμπανάκι» για τους πλειστηριασμούς

Eurogroup | τρίτη αξιολόγηση: Ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση τρεισήμιση σχεδόν ωρών, στις 20:50 ώρα Ελλάδος, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, η οποίοα έδωσε το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και τη συνακόλουθη έγκριση της δόσης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η Κομισιόν συνέδεσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με την απελευθέρωση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ζητά την άμεση ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης, από τα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκταμιευτούν τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, η απόφαση του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αναμένεται να ξεκινήσουν προσεχώς οι τεχνικές συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως οι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τσακαλώτος: «Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία»

tsakalotos

Την ικανοποίησή για την έκβαση των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας (22/01/2018) από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «πλέον τα πράγματα έχουν αναστραφεί για την Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως πλέον «ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

«Ήταν ακόμη ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως εκφράστηκε η ικανοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων αλλά και η αισιοδοξία τους για όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα.

«Ουσιαστικά έχουμε πολιτικά τελειώσει με την τρίτη αξιολόγηση», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα, κατά βάση τεχνικής φύσης, τα οποία μένουν να ολοκληρωθούν».

Αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «δεν θα έχει πολλά προαπαιτούμενα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ελληνικό χρέος, εξέφρασε την ικανοποίησή του πως θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, «η οποία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθούν με την ανάπτυξη τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για το χρέος, εφόσον αυτό χρειαστεί».

Σε ό,τι αφορά την υποδόση των 1,9 δισ. ευρώ, είπε πως αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλαράκι», με σκοπό την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια.

«Η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει στους Θεσμούς ένα ολιστικό πρόγραμμα», είπε, τέλος, ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα θέματα αναπτυξιακής στρατηγικής που τέθηκαν επί τάπητος στο Eurogroup.

Σεντένο: «Επιτύχαμε πολιτική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και την τρίτη αξιολόγηση»

centeno

Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μίλησε και ο Μάριο Σεντένο, στην πρώτη του εμφάνιση στο «τιμόνι» του Eurogroup.

Ο κ. Σεντένο καλωσόρισε την υιοθέτηση «σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων».

«Το Eurogroup έχει δώσει εντολή στο EuroWorking Group να ελέγξει την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων μέτρων τις προσεχείς εβδομάδες». πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διατηρηθούν».

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι «η επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη στήριξη του μαξιλαριού ρευστότητας της Ελλάδας».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ. Σεντένο σημείωσε πως «μπορεί να ξεκινήσει η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Μοσκοβισί: «Το 2018 είναι έτος - ορόσημο για την Ελλάδα»

moscovici

Την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη βεβαιότητα πως «όλα τα μέτρα θα υλοποιηθούν εγκαίρως» εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, το 2018 είναι έτος – ορόσημο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε για να κάνουμε την Ελλάδα πιο ελκυστική για επενδύσεις».

«Θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο», είπε, εξάλλου, ο ίδιος αναφερόμενος στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι «στόχος είναι να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις».

Ρέγκλινγκ: Όλοι αναγνωρίζουν την πρόοδο της Ελλάδας

regling

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «οι αγορές έχουν δει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αλλά είναι σαφώς ευχάριστο να δει κανείς πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης (κλεισίματος) της αξιολόγησης έχει πάει πολύ πιό ομαλά από ό,τι περίμεναν μερικοί, και οι αγορές το έχουν λάβει υπ' όψιν», υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Ρεγκλινγκ.

«Επίσης, και οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν λάβει υπ' όψιν. Ασφαλώς, θα ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει (τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στα spread των ελληνικών ομολόγων: «Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν συνεχώς».

Ντομπρόβσκις: Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε

dombrovskis

Με μια διθυραμβική ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης και τόνισε: «Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος».

Ο ίδιος, υπερτόνισε το γεγονοός ότι αναμένει την αύξηση την εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και κατέληξε: «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

«To Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο πακέτο πολιτικών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τον προϋπολογισμό για το 2018 ο οποίος είναι σύμφωνος με το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνει πως οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης να ενισχύουν την συλλογή φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ενίσχυσαν την ακριβοδικία και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί μέσα από επιπλέον δράσεις που έχουν στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος έγκρισης επενδύσεων, την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν χωρίς λόγο τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Επιτεύχθηκε πρόοδος στο πλαίσιο για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω περαιτέρω δράσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει την σημασία μιας φιλόδοξης περιεκτικές αναπτυξιακής στρατηγικής με ισχυρή «ιδιοκτησία» από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να οριστικοποιήσουν την συνεργασία με τους θεσμούς αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

To Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσααρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA».

Όλα όσα προηγήθηκαν της συνεδρίασης στο Eurogroup

Σεντένο: Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

centeno draghi

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε πως «αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα» και πρόσθεσε πως «οι οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης».

«Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό», συνέχισε ο κ. Σεντένο.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με τη φυσική αλληλουχία των γεγονότων, πρώτα θα λάβει το Eurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την επόμενη δόση».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο κ. Σεντένο.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του Μάριο Σεντένο

Διαβάστε επίσης:

Τζανακόπουλος στο Facebook: Περιμένουμε την έγκριση του Eurogroup

Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Στις 4 ώρα Ελλάδας, συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μνημονιακή επιτροπεία».

Ντομπρόβσκις: Εντός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα

«Τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, μεταξύ άλλων στο Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων».

«Ως εκ τούτου», ανέφερε, «οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα».

«Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για το Eurogroup

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για την τρίτη αξιολόγηση