ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό χρέος στο Washington Group

Το ελληνικό χρέος στο Washington Group

Με την συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριου Ντράγκι και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που μετέχουν στους G7 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Washington Group.

Συμμετοχή Λαγκάρντ και Ντράγκι

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και, κατ’ επέκταση, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα γίνει στο χιονοδρομικό κέντρο Whistler του Καναδά μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 7 μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (G7).

Η Handelsblatt εκτιμά ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, τότε η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελεί παρελθόν.

Το δημοσίευμα επισημαίνει και την αλλαγή πλεύσης στο Βερολίνο για το ζήτημα. Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε πρόσφατη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της CDU/CSU για θέματα προϋπολογισμού Ρέμπεργκ, που επισήμανε ότι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαία και πως εάν επιμείνει σε γενναία ελάφρυνση του χρέους, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ήδη έχουν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι.

«Εκτός από ορισμένα μέτρα, τα οποία πρόκειται να αποφασιστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο, το βασικότερο στοιχείο θα αποτελέσει ένας μηχανισμός ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μελλοντική ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε δίνεται μεγαλύτερη ανάπαυλα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων τους» αναφέρει.

Το ερώτημα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί αυτόματα και σε ποιο μέγεθος πρέπει να φτάσει η ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτά τα σημεία πρέπει να συμφωνήσουν ΔΝΤ και Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες.

Τέλος, η Ηandelsblatt αναφέρει πως παρότι η Χριστιανική Ένωση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ΔΝΤ πιο χαλαρά απ' ό,τι παλαιότερα, η υπόθεση παραμένει δυσάρεστη για την καγκελάριο αφού «έχει δώσει δημοσίως το λόγο της. Υπάρχει όμως μια μικρή παρηγοριά: ακόμη κι αν δεν εμβάσει άλλα χρήματα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο τόσο μέχρι το τέλος του προγράμματος όσο και στους μετέπειτα ελέγχους».

Σχετικές ειδήσεις