ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» σε ΕΝΦΙΑ και εισφορές προωθεί η κυβέρνηση

«Ψαλίδι» σε ΕΝΦΙΑ και εισφορές προωθεί η κυβέρνηση

ΕΝΦΙΑ | Εισφορές | Φοροελαφρύνσεις: Με μια σειρά από στοχευμένα διορθωτικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η προώθηση φοροελαφρύνσεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να αποκαταστήσει αδικίες και βάρη που έχουν πλήξει εδώ και καιρό τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζεται να εισηγηθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου ένα πακέτο μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ για το 2019, τα οποία θα προέρχονται από το υπερπλεόνασμα και θα περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τις επερχόμενες φοροελαφρύνσεις.

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εισφέρει ως άμεσος φόρος στον κρατικό κορβανά το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την παροχή ενός νέου αφορολόγητου ορίου προκειμένου να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ η λεγόμενη «λαϊκή» κατοικία.

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η απαλλαγή από το «χαράτσι» της κύριας κατοικίας με επιφάνεια που δεν ξεπερνά, για παράδειγμα τα 50 τ.μ., και η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο (π.χ. τα 50.000 ευρώ).

  • Το δεύτερο σενάριο αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για το εισόδημα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί, θα επιφέρει μια μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους έως και 400 ευρώ.

  • Το τρίτο σενάριο αφορά στο «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, με μείωση των σχετικών συντελεστών υπολογισμού της.
  • Τέλος, το τέταρτο σενάριο προβλέπει το συνδυασμό της μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να τεθεί ένα ανώτατο όριο συνολικής επιβάρυνσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.