ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές των πιστωτικών υπολοίπων από τις κρατήσεις του 2017

ΕΦΚΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές των πιστωτικών υπολοίπων από τις κρατήσεις του 2017

Ξεκίνησε χθες η καταβολή των πιστωτικών υπολοίπων από τις εκκαθαρίσεις εισφορών των μη μισθωτών (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) για το έτος 2017.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές αφορούν τους ίδιους τους μη μισθωτούς (αυτασφάλιση) και όχι το προσωπικό που ενδεχομένως απασχολούν (εργοδοτικές εισφορές).

Οι πληρωμές στους δικαιούχους επαγγελματίες και αγρότες, γίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους έχουν δηλώσει οι ίδιοι στον ΕΦΚΑ.

Η επιστροφή εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες έχει ως αφετηρία την ύπαρξη διαφοράς μεταξύ των εισφορών τις οποίες κατέβαλλαν οι μη μισθωτοί το 2017 με βάση το εισόδημα του 2015 (καταβληθείσες εισφορές) και τις εισφορές τις οποίες έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το εισόδημα του 2016 (σ.σ. καταβλητέες εισφορές).

Σημειώνεται πως, για ένα μη μισθωτό, οι υψηλότερες –σε σχέση με τις καταβλητέες – καταβληθείσες εισφορές, προέκυψαν διότι το εισόδημα το οποίο δήλωσε το 2015, ήταν υψηλότερο σε σχέση με το εισόδημα που δήλωσε το 2016.

Με ανακοίνωση του ο ΕΦΚΑ, διευκρινίζει πως ασφαλισμένοι που δεν έχουν δηλώσει Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού θα πρέπει άμεσα να τον καταχωρήσουν στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr " Ηλ. Υπηρεσίες " Ατομικά Στοιχεία "Στοιχεία Επικοινωνίας") ή να προσέλθουν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών υποβάλλοντας αντίγραφο Λογαριασμού, έως 29/08/2018.

Η πίστωση των νέων λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη μηνιαία ροή, την 31/08/2018.