«Αναγκαία» η πυρηνική ενέργεια

Newsroom Newsroom

«Αναγκαία» η πυρηνική ενέργεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τονίζει ότι ο κόσμος δεν έχει το περιθώριο να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, στην ετήσια έκθεσή του «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές».

Οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη μη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είναι η κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών και η πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο ειδικό σενάριο που παρουσιάζει ο IEA στη φετινή, ετήσια έκθεσή του «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές», σημειώνεται ότι ένα ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγικής ικανότητας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας θα οδηγήσει σε «αύξηση του λογαριασμού» για εισαγόμενη ενέργεια και σε ανησυχητικές προοπτικές όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα γίνει «πιο δύσκολος και πιο ακριβός».

Οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα «σοβαρές» στις χώρες που εξαρτώνται αποκλειστικά από την πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και στις αναδυόμενες χώρες που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσχέρειες στην αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα από τους κατοίκους τους. Σε αυτή την περίπτωση, και για να παραμείνουν οι χώρες σε τροχιά επίτευξης του στόχου της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει να επενδυθούν επιπλέον 1,5 τρισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Στο βασικό σενάριο της έκθεσης διατυπώνεται η εκτίμηση ότι, το διάστημα 2010-2035, η πρωτογενής ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο και ότι το 90% αυτής της αύξησης θα προέρχεται από τις εκτός ΟΟΣΑ χώρες. Το 2035, η Κίνα θα έχει σταθεροποιήσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα ενέργειας στον πλανήτη: θα καταναλώνει 70% περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ. Για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, ο κόσμος θα πρέπει να δαπανά κάθε χρόνο 1,5 τρισ. δολάρια και συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό των 38 τρισ. δολαρίων μέσα σε μια εικοσιπενταετία.

Στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, προβλέπεται ότι θα εξακολουθούν να κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιθάνθρακες). Το μερίδιό τους εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί, το 2035, στο 75%, από 81% το 2009, λόγω της αύξησης της τιμής και των κρατικών προσπαθειών να προωθηθούν άλλες πηγές ενέργειας.

«Η ανάπτυξη, η ευμάρεια και η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτη αύξηση των ενεργειακών αναγκών τις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε μη ασφαλείς και μη βιώσιμες από περιβαλλοντική σκοπιά χρήσεις ενέργειας», τόνισε, χαρακτηριστικά, η διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Μαρία φαν ντερ Ούφεν.

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου να αντιμετωπίσει το άγχος σύμφωνα με τους ειδικούς

19:40

Κορονοϊός: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εγγυάται για την επάρκεια φαρμάκων

19:33

Δεν θα πιστέψεις τι συμβαίνει σε αυτό το εστιατόριο

19:32

Σύζυγος πασίγνωστου παίκτη προκαλεί εν μέσω καραντίνας (photos)

19:32

Κορονοϊός ΗΠΑ: Η εναέρια επιβατική κίνηση καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση της από την 11η Σεπτεμβρίου

19:28

Δε θα το πιστέψεις! Η Demi Lovato έχει αγόρι και το αποκάλυψε... κατά λάθος

19:20

Κορονοϊός: Πέθανε διάσημος ηθοποιός - Κόλλησε τον ιό στο νοσοκομείο (pics)

19:17

My Style Rocks: Η αποκάλυψη κριτή για τα χρήματα από το σόου (vid)

19:10

Κορονοϊός - Τσιόδρας: «Αν δεν είχαμε λάβει μέτρα, θα είχαμε 2.265 νεκρούς στην Ελλάδα»

19:08

Παναθηναϊκός: Πως θα ξεχαστεί, δεν υπάρχει διάθεση

19:05

Κορονοϊος ΗΠΑ: Φρίκη! Αίτημα προς το Πεντάγωνο να παραδώσει 100.000 σάκους πτωμάτων

19:02

Διαγράφουν τον Όρμπαν από το ΕΛΚ - Επιστολή Μητσοτάκη και άλλων 12 ηγετών στον Τουσκ

19:01
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved