ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική «μπότα» στις υπερχρεωμένες χώρες

Γερμανική «μπότα» στις υπερχρεωμένες χώρες

Τα σχέδια της Γερμανίας για το «μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» περιέχει ένα εμπιστευτικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

Στο εμπιστευτικό έγγραφο έξι σελίδων, με τίτλο «Το μέλλον της ΕΕ: απαιτούμενες βελτιώσεις στην πολιτική ολοκλήρωσης για τη δημιουργία μιας Σταθερής Ένωσης», παρουσιάζεται σχέδιο για το μηχανισμό στήριξης και τον έλεγχο των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζεται για συντεταγμένες χρεοκοπίες χωρών-μελών, μεγάλων οικονομιών, οι οποίες δεν είναι δυνατό να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διακηρυγμένη επιδίωξη των Γερμανών είναι να εφαρμοστεί από το 2012 ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ο οποίος προβλέπει και με το νόμο συντεταγμένη χρεοκοπία χώρας εντός του ευρώ.

Το γερμανικό σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα παραχωρεί τον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο μια υπερχρεωμένη χώρα, δηλαδή θα χάνει μέρος της κυριαρχίας της ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Προβλέπεται ακόμη επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε χώρες - μέλη που έχουν ελλείμματα εκτός των συμφωνηθέντων, ενώ θα παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσες χώρες παραβιάζουν συστηματικά τους κανονισμούς.

Επίσης, στο έγγραφο διακηρύσσεται ότι η αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το πρώτο βήμα προς μια πολιτική ένωση και περιγράφονται τρόποι για να επιταχυνθεί η διαδικασία, όπως η διενέργεια δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη:

Το γερμανικό ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τα περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας»