ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο. Ρεν: Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί

Ο. Ρεν: Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, από την οποία είτε θα ενισχυθεί είτε θα αποσυντεθεί προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

«Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο Επίτροπος, από το Ελσίνκι.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή αποτυχημένη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων. «Συνηθίζουμε να μην σχολιάζουμε ημέρα με τη ημέρα τις εξελίξεις στις χρηματαγορές» ανέφερε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπληξε τον πυρήνα όλης της ΕΕ».

Όπως επεσήμανε ο Όλι Ρεν, η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, επεκτάθηκε σε κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ τώρα μεταδόθηκε στον σκληρό πυρήνα του ενιαίου μπλοκ.

Γι αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών, να λάβουν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής και τη διόρθωση των ανισορροπιών.

«Αν όλα αυτά δεν γίνουν, ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», κατέληξε ο Επίτροπος.