ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ποιοι και πόσο αύξηση θα πάρουν

Κατώτατος μισθός: Ποιοι και πόσο αύξηση θα πάρουν
PIXABAY

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως ενημέρωσε την Τετάρτη (23/01) τους εκπροσώπους των δανειστών η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η όποια αύξηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα λελογισμένη, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις προειδοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών, όταν είχε ζητήσει να διαφυλαχτούν η ανταγωνιστικότητα και η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν οικονομικά και νομικά επιχειρήματα για την επίδραση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι δύο:

Το πρώτο προβλέπει «ταβάνι» για την αύξηση το 8% (+49 ευρώ), ενώ με το δεύτερο προβλέπει αύξηση 10% (+59 ευρώ).

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση, αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510 ευρώ) για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η ενημέρωση που έγινε αφορούσε στην υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Επίσης, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία των Πρεσπών: Το θρίλερ του Μητσοτάκη με Σαμαρά – Καραμανλή για την πρόταση δυσπιστίας

Ισπανία: Έπειτα από δέκα μέρες ολοκληρώθηκε η σήραγγα για τον εντοπισμό του μικρού Γιουλέν (pics)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα ο «Φοίβος» - Συνεχίζονται και σήμερα τα ακραία φαινόμενα (pics)

Σχετικές ειδήσεις