ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις Βρυξέλλες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Στις Βρυξέλλες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Σειρά επαφών με εκπροσώπους των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα έχει στις Βρυξέλλες, από σήμερα μέχρι την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου θα μετέχει και στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin (29 και 30 Νοεμβρίου).

Η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» των ομολόγων μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των ιδιωτών πιστωτών θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Η Ελλάδα καταθέτει πρόταση που οδηγεί σε απομείωση 50%, μέσω ανταλλαγής με νέα ομόλογα στο 35% της αξίας των υφισταμένων, με επιτόκιο 5% και εξόφληση του 15% με μετρητά.

Οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου αντιπροτείνουν μεγαλύτερο επιτόκιο 8% και χορήγηση εγγυήσεων από τον EFSF, με τα νέα ομόλογα να διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν την λύση αυτή προκειμένου να είναι προστατευμένοι στο μέλλον έναντι ενδεχόμενου νέου κουρέματος και καλυμμένοι με εμπράγματες εγγυήσεις.