ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομφούζιο με το δώρο Πάσχα

Κομφούζιο με το δώρο Πάσχα

Σε προεκλογικά παιχνίδια με το δώρο Πάσχα επιδίδεται η κυβέρνηση αφήνοντας να διαρρεύσουν συστηματικά τις τελευταίες εβδομάδες πληροφορίες περί πιθανής επικείμενης καταβολής του.

Χθες (26/3) όμως, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίστασε να «αδειάσει» τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συντηρήσει το αφήγημα του δώρου, κλείνοντας το μάτι σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν το πρώτο φάουλ στο θέμα του χρόνου, ενώ το δεύτερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά το ίδιο το πρόσωπο. Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί παρά να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο και σίγουρα όχι την ώρα όπου βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι πυρετώδεις διεργασίες με τους θεσμούς για μια κάποια λύση συμβιβασμού στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εκτιμούν. Με τις δηλώσεις του ο Τάσος Πετρόπουλος όχι μόνο έκλεινε το μάτι για δώρο Πάσχα, αλλά σημείωνε με νόημα πως «είτε με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, είτε χωρίς» η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και εκτιμούσε πως «δεν θα ήταν έντιμο και ευθύ να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία πριν από το Eurogroup».

Ήταν ακριβώς την ίδια ώρα που ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν συνθήκες «κατανόησης» έναντι της προοπτικής άμεσης κατάθεσης του πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι οποίες υπό προϋποθέσεις συμπληρωματικών νομοθετικών διορθώσεων στον νόμο Κατσέλη θα οδηγούσαν ακόμα και στην αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στις 5 Απριλίου. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο οι δηλώσεις Πετρόπουλου σήμαναν συναγερμό. «Ακούγεται», είπε, «και λένε πολλοί ότι θα δώσουμε εκτάκτως ένα επίδομα, διότι υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε βέβαια πως «αυτές είναι αποφάσεις που σχεδιάζονται κεντρικά και ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει», αλλά το θέμα είχε ξεκάθαρα ανοίξει με τη φράση «υπάρχει ένα μέρος που μπορούμε να δώσουμε».

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις