ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περιοδεία στην Ευρώπη ο Γκάιτνερ

Σε περιοδεία στην Ευρώπη ο Γκάιτνερ

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά αύριο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, που θα επιχειρήσει να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ.

Κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο Γκάιτνερ θα συναντηθεί με το γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τους επικεφαλής της ισπανικής και της ιταλικής κυβέρνησης καθώς και το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Γκάιτνερ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο αμερικανός αξιωματούχος είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στην Πολωνία. Ωστόσο, η υποδοχή που του επιφύλαξαν δεν ήταν και η καλύτερη, ενώ ο ίδιος δέχθηκε αυστηρές συστάσεις για την οικονομική κατάσταση στη χώρα του.

Πρώτος σταθμός της νέας επίσκεψης του Τίμοθι Γκάιτνερ θα είναι η Φρανκφούρτη, που είναι και η έδρα της ΕΚΤ. Την Τετάρτη, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθεί με το Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ στη Μασσαλία θα συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θα παρευρεθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, ο Γκάιτνερ θα συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Μιλάνο.

Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι η ατζέντα του αμερικανού υπουργού δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η Ευρώπη θα πρέπει μόνη της να λύσει τα προβλήματά της. Ωστόσο, ο Γκάιτνερ τάσσεται υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της ΕΚΤ, στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.