ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουτσούκος στο Newsbomb.gr: Οι «ανάσες» και οι παγίδες στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Κουτσούκος στο Newsbomb.gr: Οι «ανάσες» και οι παγίδες στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Είναι ευρέως γνωστό το καθεστώς «ομηρίας», στο οποίο έχουν περιέλθει επί πάρα πολλά έτη αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες, οι οποίοι «στενάζουν» υπό το βάρος ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών βαρών, αδυνατώντας να τις εξοφλήσουν ή να τις ικανοποιήσουν με ρύθμιση, στερούμενοι ακόμη και της λήψης της συνταξιοδοτικής τους παροχής, η οποία θα τους ανακούφιζε εισοδηματικά.

Ο κύριος Γεώργιος Ι. Κουτσούκος Δικηγόρος - LL.M Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου - Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο Newsbomb.gr για τις 120 δόσεις.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματος υγείας, η στέρηση έως και σήμερα ακόμη και της προοπτικής λήψης αναπηρικής σύνταξης, λόγω οφειλών (άνω των 20.000 για τον ΟΑΕΕ και 15.000 για άλλα Ταμεία) αποτελεί τροχοπέδη όχι μόνο για τον βιοπορισμό του, αλλά και για την κάλυψη βασικών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με διακινδύνευση του βασικού αγαθού της υγείας και, κατ’ επέκταση, της ζωής του.

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία αποτελεί αυτή τη δεδομένη στιγμή μια πραγματική “σανίδα σωτηρίας” για εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις οφειλετών-υποψήφιων συνταξιούχων και σίγουρα θα πρέπει να τύχει της δέουσες προσοχής τους» τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο που έχουν αποτυπωθεί, είναι τα κάτωθι:

  • Οι οφειλές αποπληρώνονται σε μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις. Εφόσον η νέα οφειλή πίπτει κάτω από 20.000 ευρώ για τους προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ για προερχόμενους από ΕΤΑΑ, οι οφειλέτες θα µπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Εφόσον η αίτηση δεν µπορεί να υποβληθεί άµεσα, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις κάθε µήνα (έως 120) και µέχρι να αποπληρωθεί το υπερβάλλον
    ποσό (πάνω από τις 20.000, 15.000, ή 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ), ώστε να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων.

Σύμφωνα με το κ. Κουτσούκο «στο χρονικό διάστηµα που µεσολαβεί µέχρι οι υπηρεσίες να βγάλουν την απόφαση, ο ασφαλισµένος δεν πληρώνει δόσεις. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο µεσοδιάστηµα παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά».

  • Ειδικά για τους οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ, θα δίδεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Όπως επισήμανε ο κ. Κουτσούκος «Θα κουρεύεται έτσι η βασική οφειλή και στη συνέχεια θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Ο συνδυασμός θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.»
  • Κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης
    που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
  • Αν η αίτηση συνταξιοδότησης απορριφθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να αποπληρώσει, εντός τριών (3) μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης, το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κουτσούκο, να δοθεί στο ζήτημα του εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών της περιόδου 2002-2016. «Η συναίνεση του οφειλέτη-υποψήφιου συνταξιούχου είναι άκρως καθοριστική, καθώς μπορεί να του “κοστίσει” ιδιαίτερα ως προς το ποσό της σύνταξης που τελικώς θα εκδοθεί. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν απώλειες έως και 40% στη μελλοντική σύνταξή του».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Κουτσούκος « η ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες μάλλον αναμένεται να επέλθει σταδιακά και όχι άμεσα, εάν τελικώς επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των Ταμείων ότι μία μερίδα μόνο των οφειλετών έχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα το 2019, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια (δηλ. 2020, 2021, 2022, 2023 κλπ.)».

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

13η σύνταξη: Πότε θα δοθεί και πόσα λεφτά θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις