ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Κουτσούκος στο Newsbomb.gr: Το νέο καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις

Γιώργος Κουτσούκος στο Newsbomb.gr: Το νέο καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις

Είναι γεγονός ότι, μετά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), οι νέες αναπηρικές βγαίνουν με μικρότερα ποσά από το παρελθόν. Καθιερώνεται γενικώς η 15ετίαως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης, ενώ η αναπηρική σύνταξη χορηγείται και με 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ο Γιώργος Κουστούκος, Δικηγόρος - LL.M και Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις.

«Οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη, σύμφωνα με τον επικείμενο νέο κανονισμό παροχών αναπηρίας, θα είναι πλέον ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993» είπε ο κ. Κουτσούκος. Επιπλέον Θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει γνωμάτευση ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% (αφορά κατεξοχήν το ΙΚΑ), 67% ή 80% και άνω.

Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, σε περιπτώσεις αναπηρίας, ο κ. Κουστούκος επισήμανε πως «διαμορφώνεται αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας, οπότε οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% ή 75% ή το 100% της εθνικής
σύνταξης».

Για την ανταποδοτική σύνταξη ο δικηγόρος είπε πως «εξαρτάται ομοίως από το ποσοστό αναπηρίας, οπότε οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% ή 75% ή το 100% της σύνταξης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Όσον αφορά στις προσωρινές συντάξεις σε περιπτώσεις αναπηρίας ο κ. Κουτσούκος είπε πως ανέρχεται:

  • Στο 50% της κανονικής με αναπηρία από 50% έως και 69,99%,
  • Στο 75% της κανονικής με αναπηρία από 67% έως 79,99% και
  • Στο 80% της κανονικής με αναπηρία από 80% και άνω.
  • Στις δε περιπτώσεις αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται των 768,00 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται η ανάληψη εργασίας ή
αυτοαπασχόλησης από τους συνταξιούχους αναπηρίας, αλλά υπόκεινται σε έλεγχο από τοφορέα συνταξιοδότησής τους. Σύμφωνα με τον κ. Κουστοούκο ο έλεγχος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων ως αχρεωστήτως καταβληθεισών.

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2019: «Γαλάζια» όλη η χώρα – Κυριαρχία της ΝΔ σε 12 από τις 13 περιφέρειες

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές!Σάρωσαν Πατούλης, Μπακογιάννης, Ζέρβας, Μώραλης

Σχετικές ειδήσεις