ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ανοίγει η βεντάλια των ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ανοίγει η βεντάλια των ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πολυπόθητη πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον Ν. 4605/19. 

Να θυμίσουμε ότι η ισχύς της είναι μέχρι τέλος του έτους, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί.

Η δικηγόρος Γλυκού Χριστίνα μίλησε στο Newsbomb.gr για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την κυρία Γλυκού «με τα αυστηρά κριτήρια - κοφτές του ανωτέρω νόμου αναμένουμε να δούμε πόσοι τελικά οφειλέτες θα κριθούν επιλέξιμοι και θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν, τη στιγμή που - εν μέσω θερινής ραστώνης -και εκλογικών αναμετρήσεων - οι κοινοποιήσεις πλειστηριασμών καλά κρατούν..».

Οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο καθώς όπως είπε η κυρία Γλυκού «η διαδικασία προβλέπει ότι οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα και να προτείνουν τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Στον αντίποδα, ήδη το πρώτο κύμα ενυπόθηκων δανείων έχει πουληθεί σε εταιρίες διαχείρισης, με τους οφειλέτες να καλούνται πλέον να διαπραγματευτούν και να ρυθμίσουν.

Εθελοντική παράδοση του ακινήτου από τον οφειλέτη

Στο τραπέζι των προτεινόμενων λύσεων εκτός του κλασσικού Ιρλανδικού μοντέλου που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 18 μήνες περίπου, τόσο από τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και από τις ανωτέρω εταιρείες, επιστρέφουν και εναλλακτικοί τρόποι ρύθμισης όπως η Εθελοντική παράδοση του ακινήτου σύμφωνα με την κυρία Γλυκού. Αυτό γίνεται «από τον οφειλέτη με ρύθμιση του υπολοίπου η διαγραφή αυτού, η άμεση εθελοντική εκποίηση του σε αγοραστή που έχει βρει ο δανειολήπτης ή σε τρίτο που μπορεί να βρεθεί με συμφωνία των δύο μερών, η χρηματοδοτική μίσθωση (μεταβίβαση κυριότητας στο τραπεζικό ίδρυμα και καταβολή ενοικίου από τον οφειλέτη στην τράπεζα) κλπ».

«Σε κάθε περίπτωση η αμέσως επόμενη - από τις εκλογές - περίοδος αναμένεται ιδιαιτέρως έντονη στο κομμάτι της διαχείρισης και ρύθμισης οφειλών με τη βεντάλια των ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες να.. ανοίγει» τόνισε η κυρία Γλυκού.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Προσοχή στις «παγίδες» – Πώς θα τις αποφύγετε

ΚΕΑ: Δείτε πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους

Σχετικές ειδήσεις