ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εν αναμονή της συνέντευξης Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Εν αναμονή της συνέντευξης Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών G20 και στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΔΝΤ.

Στη σύνοδο θα ληφθεί υπόψη ότι η γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια βελτίωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη αρχίζουν να σταθεροποιούνται, ο κ. Ντράγκι αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να κηρύξει νωρίτερα του αναμενόμενου επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - του τυπώματος χρήματος για την αγορά κυρίως κρατικών ομολόγων - που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Τα επιτόκια χρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Το Reuters θεωρεί πιθανή αναφορά στην Ελλάδα σε σχέση με τον ELA.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ η ΕΚΤ αποφάσισε τo ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Έτσι, το ανώτατο όριο δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό αυτό αυξάνεται πλέον στα 74 δισ. ευρώ από 73,2 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα οπότε και είχε χορηγηθεί αύξηση του ανώτατου ορίου 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει από τον ELA ρευστότητα περίπου 70 δισ. ευρώ αφήνοντας έτσι ένα περιθώριο ασφαλείας περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επαναξιολογήσει τα δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ελπίζω πως θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, γιατί τα αποθέματα ρευστότητας γίνονται πολύ μικρά, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σχετικές ειδήσεις