ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Τι θα σημάνει για τις Ελληνικές τράπεζες ένα πιστωτικό γεγονός

ΕΚΤ: Τι θα σημάνει για τις Ελληνικές τράπεζες ένα πιστωτικό γεγονός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν μπορεί να υποσχεθεί πως θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και τις τράπεζές της», ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, μιλώντας σήμερα (20/4/2015) στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ελαστικότητα στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν θα μπορούσε να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ο Κοστάντσιο ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες επί του θέματος και ότι εφόσον τηρούνται θα μπορούσε η ελαστικότητα να συνεχιστεί. Σημείωσε πάντως ότι σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός κράτους έναντι ενός πιστωτή του δεν υπάρχει αυτοματισμός ούτε σε σχέση με την έξοδο του κράτους αυτού από την ευρωζώνη, ούτε σε σχέση με την φερεγγυότητα των τραπεζών του, καθιστώντας σαφές ότι για την ΕΚΤ δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Εκτίμησε μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, πως μια χρεοκοπία μέλους της Ευρωζώνης δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι αν μια χώρα χρεοκοπήσει, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκδίωξη της από το ευρώ.

Ερωτηθείς, εξάλλου από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, η απάντηση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κοστάντσιο απάντησε στην Καϊλή ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.