ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία

Η ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την οικονομία

Την ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15 κατέθεσε σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Υπουργικό Συμβούλιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «η σύναψη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους είναι απαραίτητη προκειμένου να αποσοβηθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα για την οικονομία, να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να δοθεί μια διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα».

Αντίθετα, πάντα κατά την Εκθεση, αν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν τελεσφορήσουν, τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πιθανότατα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το σενάριο που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας« μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό». Και συνεχίζει:«Όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην ΕΕ και κυρίως την περίοδο του ευρώ».

Δυσοίωνες εξ άλλου είναι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επισείει τον κίνδυνο της επιστροφής στην ύφεση, εξαιτίας, όπως υποστηρίζει, της αβεβαιότητας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες του 2014 και εντεύθεν.

Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις για την άνοδο του ΑΕΠ το 2015 και επιτάχυνση της ανόδου το 2016 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Μάλιστα όπως επισημαίνεται η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα επισφαλείς .

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, τα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Η επιδείνωση των δεικτών οικονομικού κλίματος και των συνθηκών χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β' τρίμηνο του 2015, με κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης.

Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι "αν βελτιωθεί το κλίμα, η οικονομία μπορεί να επανέλθει σχετικά σύντομα σε ανοδική τροχιά". Επαναλαμβάνει όμως ότι για να επιτευχθεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση , " Μία συμφωνία θα δημιουργούσε θετικές προοπτικές και θα μπορούσε να καλύψει το έδαφος που χάθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015".

Για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι παρατηρείται επιδείνωση. Το πρωτογενές αποτέλεσμα της ΕΚ το 2014 με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (ΠΟΑ) δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική απόκλιση από το στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Για το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει υστέρηση των φορολογικών εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθεί. Παρά ταύτα όπως επισημαίνεται ο κρατικός προϋπολογισμός εκτελέστηκε χωρίς αποκλίσεις, εις βάρος όμως της ρευστότητας στην υπόλοιπη οικονομία. Και τούτο διότι η πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των πρωτογενών δαπανών, στην καθυστέρηση εκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), σε αυξημένα έκτακτα μη φορολογικά έσοδα και έσοδα ΠΔΕ καθώς και στις εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι μία συμφωνία με τους εταίρους παρέχει τη δυνατότητα μίας ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα βασίζεται σε χαμηλότερους και πιο ρεαλιστικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Για τα κόκκινα δάνεια και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημέρων, η ΤτΕ κατέγραψε την αύξηση τους από το 39,9% στο τέλος του 2014, στο 40,8% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 100 δις. ευρώ.

Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι ότι για σημαντικό αριθμό δανείων οι τράπεζες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος. Παρά τα προβλήματα αυτά η ΤτΕ διαπιστώνει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2015 παρέμεινε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών, ανήλθε σε 12,5%, περίπου όσο και το μέσο επίπεδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 12,7%.

Για τη ρευστότητα , η ΤτΕ θεωρεί ότι επιβαρυντικό στοιχείο απετέλεσε η αναβολή πληρωμών του Δημοσίου κυρίως προς τους προμηθευτές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η άντληση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες μειώνονται σταδιακά από τα μέσα του 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 (συνολικά οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 7 περίπου δισεκ. ευρώ από τον Ιούλιο 2014 έως και τον Απρίλιο 2015.

Το κείμενο της έκθεσης ΕΔΩ

Σχετικές ειδήσεις