ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Brexit αποτελέσματα - Ιαπωνία: H BoJ διοχετεύει ρευστότητα για να «μαζέψει» τις επιπτώσεις

Brexit αποτελέσματα - Ιαπωνία: H BoJ διοχετεύει ρευστότητα για να «μαζέψει» τις επιπτώσεις

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε "έτοιμη να διοχετεύσει ρευστότητα σε συνεργασία με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις αγορές που ενέδωσαν στον πανικό μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

"Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές και τις διεθνείς αρχές, θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις συνέπειες του αποτελέσματος στις χρηματαγορές. Η Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει επαρκή ρευστότητα, κυρίως χρησιμοποιώντας το μηχανισμό του swap που ισχύει μεταξύ των έξι κεντρικών τραπεζών και έτσι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αγορών", δήλωσε ο διοικητής Χαρουχίκο Κουρόντα.

Συγκεκριμένα, ένας μηχανισμός που συγκροτήθηκε το 2013 μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του Καναδά, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για την παροχή ρευστότητας.

Μια ευκολότερη προσβασιμότητα σε ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό δίχτυ ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμος να δράσει αποφασιστικά και εγκαίρως απέναντι στις "εξαιρετικά απότομες αναταράξεις" στις αγορές συναλλάγματος μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Θα απαντήσουμε αποφασιστικά όταν θα παραστεί ανάγκη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας παράλληλα "την ανησυχία του για τους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές".

Σχετικές ειδήσεις