ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πατούλης: Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο για το 2015

Πατούλης: Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο για το 2015

Συνέδριο για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά,θα είναι το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) που ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 7/5/2015) στη Σιθωνία, παρουσία πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ενόψει του συνεδρίου (που θα ολοκληρωθεί στις 9/5/2015 )θα παραστούν και θα μιλήσουν, από την κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης (ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του) ο Τάσος Κορωνάκης, Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, που δεν έχει προκληθεί από την ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, το συνέδριο της ΚΕΔΕ θα καταρτίσει και θα εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της Ένωσης για την περίοδο 2015 - 2020, την υλοποίηση του οποίου θα διεκδικήσει ανεξαρτήτως κυβερνητικών μεταβολών. Επίσης, το συνέδριο «θα αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο καθοριστικό ξεκίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συγκρότηση μιας νέας ισχυρής Αυτοδιοικητικής Συμμαχίας»,όπως είπε ο κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την κρίσιμη χρονική και πολιτική συγκυρία, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, συγκυρία κατά την οποία συγκαλείται το συνέδριο, το οποίο συμπίπτει, όπως τόνισε, με ανοιχτά μεγάλα ζητήματα για την Αυτοδιοίκηση. Και αναφέρθηκε σε πέντε απ΄αυτά: Μεταναστατευτικό, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων, ανθρωπιστική κρίση και διαχείριση απορριμμάτων.

Ειδικότερα για τη μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης, η σχετική τροπολογία που θα εξαιρεί του πόρους από τα ανταποδοτικά. «Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις αμέσως επόμενες ημέρες», είπε και επανέλαβε τη θετική, για την Αυτοδιοίκηση,συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προ ημερών και για το θέμα αυτό αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΚΕΔΕ. «Ο πρωθυπουργός άνοιξε ένα παράθυρο για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και αυτό είναι θετικό», είπε ο κ. Πατούλης.

Για το μεταναστευτικό,επισήμανε την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής και υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που έχει, χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση , η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι νησιωτικοί Δήμοι,στο θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στα οικονομικά, σημείωσε ότι οι περικοπές στις χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν το 65% και πολλοί ΟΤΑ βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σε άλλο δε σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι «η περίοδος χάριτος γι' αυτούς που σχεδιάζουν χωρίς εμάς για εμάς, σε βάρος της χώρας και των Δήμων,πέρασε.Δεν θα είναι πλέον στο απυρόβλητο».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον «Καλλικράτη» είπε ότι στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πριν δυο εβδομάδες,έγινε «ουσιαστική τεχνοκρατική συζήτηση για αλλαγές», αλλά σημείωσε - σ΄ότι αφορά το χωροταξικό - ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών.-

Σχετικές ειδήσεις