ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αττική: Άσκηση σεισμού στους δήμους της Δυτικής Αθήνας

Αττική: Άσκηση σεισμού στους δήμους της Δυτικής Αθήνας

Χρήσιμα συμπεράσματα για την καλύτερη προετοιμασία όλων σε θέματα σεισμικού κινδύνου, προέκυψαν από τη διυπηρεσιακή άσκηση για σεισμό που διεξήχθη την Τετάρτη (2/5) για πρώτη φορά στην Αττική με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και τη συνεργασία του Ο.Α.Σ.Π. και πολλών φορέων.

Η άσκηση με την επωνυμία «Τέθριππον άρμα 2018» προσομοίαζε πραγματικές συνθήκες σεισμού, στους δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων-Καματερού. Στο συντονιστικό κέντρο της άσκησης, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, μεταφερόταν εικόνα από το πεδίο των επεισοδίων, σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση.

Το σενάριο αφορούσε την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισχυρό μετασεισμό 5,3 Ρίχτερ και έντονη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή. Η δόνηση με σημαντικές επιπτώσεις σε κτίρια και υποδομές απαιτούσε την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Για το λόγο αυτό ακολούθησε σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Δυτικού Τομέα Αθηνών, όπου εξετάστηκαν σε πραγματικό χρόνο οι δράσεις και οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από ένα καταστροφικό συμβάν.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν στο πεδίο επιχειρησιακές δυνάμεις (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, υπηρεσιακοί παράγοντες από διάφορους φορείς και υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας) προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο των πληγέντων περιοχών, η άρση επικινδυνοτήτων, ο απεγκλωβισμός πολιτών, η μεταφορά τραυματιών κ.α.

teth11

Νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας ευχαρίστησε φορείς και εθελοντές για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια «να γίνουμε όλοι περισσότερο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού, που φυσικά απευχόμαστε να συμβεί». Σημείωσε ότι βασικός στόχος της άσκησης είναι η δοκιμασία της φάσης κινητοποίησης-συνδρομής των εθελοντικών ομάδων σε σεισμό και της αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αυτοπροστασίας. Ο ίδιος δε, συμμετείχε ως ασκούμενος στην πρώτη φάση της άσκησης, κατά τη διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), ως πρόεδρος αυτού, για σεισμό.

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφειάρχης Βορείου Τομέα και πρόεδρος της Συντονιστικής Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας Γιώργος Καραμέρος, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας κ.ά

Της άσκησης ακολούθησε συζήτηση σε ζητήματα αντιμετώπισης βασικών σημείων και προβλημάτων για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα σεισμικού κινδύνου.

Σχετικές ειδήσεις