ΚΟΜΜΑΤΑ

Θεοδωράκης για ισπανικές εκλογές: Το βήμα για την αλλαγή δεν ολοκληρώθηκε

Θεοδωράκης για ισπανικές εκλογές: Το βήμα για την αλλαγή δεν ολοκληρώθηκε

Η κρίση στην Ευρώπη συμπιέζει τα παλιά κόμματα. Ποιος θα κερδίσει όμως; Ο λαϊκισμός ή οι μεταρρυθμίσεις; Αυτά τα ερωτήματα έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον «Αθήνα 9,84» από την Ισπανία όπου βρίσκεται καλεσμένος του Άλμπερτ Ριβέρα, αρχηγού των Ciudadanos (Πολίτες), λίγα λεπτά μετά τα exit polls που έδιναν στους Πολίτες του Ριβέρα 15%, στο Λαϊκό Κόμμα 28%, στους Σοσιαλιστές 21% και στους Podemos 20% ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η επόμενη μέρα για την Ισπανία θα είναι δύσκολη γιατί το βήμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν ολοκληρώθηκε.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, που οι Ciudadanos κατάφεραν να πάνε από το 3% του προηγούμενου χειμώνα στο 15%, δεν κατάφεραν όμως να εκτοπίσουν από τις πρώτες θέσεις τις παλιές ή τις λαϊκίστικες δυνάμεις.

Μιλώντας παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής πρότασης του Άλμπερτ Ριβέρα όπως εκφράστηκαν την Παρασκευή, στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στη Μαδρίτη.

Άξονες που τηρουμένων των αναλογιών ταυτίζονται και με τις πολιτικές προτεραιότητες του Ποταμιού. Ο πρώτος στόχος των Ciudadanos είναι η σύγκρουση με την διαφθορά και το κομματικό κράτος. Τα παλιά κόμματα – σήμερα ο Ραχόι και πιο πριν οι Σοσιαλιστές – ευθύνονται για πολλά φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν την ισπανική κοινωνία.

Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της φορολογίας, ειδικά για τους χαμηλόμισθους. Ο τρίτος στόχος είναι η ριζική αναμόρφωση της εκπαίδευσης έτσι ώστε τα παιδιά όλης της χώρας και όλων των εισοδημάτων να έχουν πρόσβαση σε μια ποιοτική παιδεία.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης την Παρασκευή το βράδυ συνοδευόμενος από την Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ του Κινήματος, συμμετείχε στην συγκέντρωση των Ciudadanos. Απαντώντας σε ισπανικά ΜΜΕ που του επεσήμαναν τις ομοιότητες των Ciudadanos με το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι όντως ο κορμός των θέσεων των δύο κομμάτων υπακούει στις ίδιες αρχές: ρεαλισμός, μεταρρυθμίσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη των αδυνάτων, σύγκρουση με τη διαφθορά και το κομματικό κράτος.

Λίγο πριν γίνουν γνωστά τα exit polls ο επικεφαλής του Κινήματος μίλησε και στο Mega επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε ο αρνητικός πρωταγωνιστής αφού όλα τα κόμματα διαβεβαίωναν τους Ισπανούς ότι η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με την ελληνική μέθοδο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σχετικές ειδήσεις