ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτές οι απολύσεις στο Δημόσιο

Ανοιχτές οι απολύσεις στο Δημόσιο

«Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης εξετάζει το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, μέσω της αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων ή του κλεισίματος δημοσίων οργανισμών», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξάνοντας την αβεβαιότητα στον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της εφεδρείας το 2012 ή δεύτερου κύματος εφεδρείας ή ακόμα και να ενταχθούν κλάδοι του δημοσίου στην εφεδρεία όπως τα σώματα ασφαλείας που δεν είχαν ενταχθεί.

Με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο, το υπουργείο θεωρεί ότι έσπασε ένα ταμπού στην Ελλάδα που αφορούσε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ένας στους 2 δημοσίους υπαλλήλους θα απομακρυνθούν από την θέση τους στα επόμενα 4 χρόνια. Όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μέχρι το 2015 αναμένεται να φύγουν τουλάχιστον 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τρόικα δεν ζήτησε επίσημα απολύσεις υπαλλήλων, άφησε ωστόσο ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση κατά την οποία ένα παρόμοιο μέτρο υπηρετεί τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Για τις απευθείας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Αν έρθει το τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση θα τη συζητήσουμε. Απολύσεις, όμως, έτσι όπως τίθενται, όχι. Απολύσεις όμως που οδηγούν στην αναδιοργάνωση του κράτους μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Τέλος όσον αφορά στην μονιμότητα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η άρση της μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης το 2013.