ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 5 καθοριστικές παρεμβάσεις Δήμα για τις επικουρικές στο Υπουργικό

Οι 5 καθοριστικές παρεμβάσεις Δήμα για τις επικουρικές στο Υπουργικό

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της Ν.Δ., Σταύρου Δήμα στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών:

• Δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των κομμάτων, ειδικά της ΝΔ, που έχει εκφράσει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των συντάξεων ενώ απουσιάζει, επίσης, η δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά Ταμεία Ασφάλισης, κάτι που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

• Η αναφορά στην 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου για την ανάγκη περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ταμείων και σταθεροποίησης των δαπανών σε βιώσιμα επίπεδα, δεν έχει ποσοτικούς προσδιορισμούς.

• Υπάρχει έλλειψη προετοιμασίας για το θέμα των Επικουρικών Ταμείων και απόδειξη, γι’ αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει μελέτη για ένα νέο κοινό Επικουρικό Ταμείο.

Μετά από όλα αυτά, ο κος Δήμας πρότεινε, αφού η σύνταξη του νέου Οικονομικού Προγράμματος θα γίνει με βάση την 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου να συζητηθεί και να αποφασιστεί τότε, μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες προσαρμογές και αφού εν τω μεταξύ υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση όλων μας. Με αυτ’ό τον τρόπο, κατά τον κος Δήμα, θα επιτευχθούν οι στόχοι με πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο και δεν θα πηγαίνου κάθε φορά οι Υπουργοι΄, να συζητούν ή να αποφασίζουν αποσπασματικά σημαντικά θέματα, όπως περικοπές συντάξεων.

Απαντώντας μάλιστα στην πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή να εγκριθεί η πρόταση του Υπουργού Eργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ο κος Δήμας διευκρίνισε ότι: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με το χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».