ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τα γερμανικά υποβρύχια

Ερώτηση της ΔΗΜΑΡ για τα γερμανικά υποβρύχια

Την «κοινοβουλευτική τους συνεννόηση» εγκαινίασαν σήμερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου.

Η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Οικονόμου κατέθεσαν από κοινού ερώτηση για ενδεχόμενη δωροδοκία ελλήνων αξιωματούχων στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ιδιαίτερα μετά τις ποινές φυλάκισης που επέβαλλαν οι γερμανικές αρχές σε δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal.

«Το Πρωτοδικείο του Μονάχου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή, δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ferrostaal, με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για πωλήσεις γερμανικών υποβρυχίων. Εκτός του προστίμου των 36.000 και 18.000 ευρώ αντίστοιχα που τους επιβλήθηκε, η ίδια η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ερώτηση, που υπογράφουν οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας, το διάστημα 2000-2007 δόθηκαν 62 εκατ. ευρώ για μίζες, εκ των οποίων 36 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν στην Ελλάδα, μέσω κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Για το λόγο αυτό, οι τρεις βουλευτές ερωτούν αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αξιολογήσει την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης «προκειμένου να κινηθούν αντίστοιχες διερευνητικές διαδικασίες στην Ελλάδα και να ζητηθούν αποζημιώσεις από την γερμανική εταιρεία».