ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα χρόνια πολλά των πολιτικών

Τα χρόνια πολλά των πολιτικών

Η δυσχερής θέση της χώρας εν μέσω της οικονομικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών.

«Το 2012 είτε θα πετύχουμε είτε θα αποτύχουμε οριστικά» επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε συναίνεση όλων των μελών της κυβέρνησης, των κομμάτων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των συνδικαλιστών, του πνευματικού κόσμου, των επιχειρηματιών και των κρατικών λειτουργών, με τον ίδιο να την εγγυάται προσωπικά για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. «Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν μονόδρομο. Λιτότητα χωρίς αξιοπρέπεια σημαίνει διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου κρίνεται ως σημαντικό βήμα από τον κ. Παπούλια, το οποίο -όπως σημειώνει- δεν πρέπει να μείνει μετέωρο: «Το μέτωπο εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να είναι αρραγές, γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή - με αφόρητες συνέπειες ιδιαίτερα για τους αδύναμους».

Ως ζήτημα εθνικής επιβίωσης επισημαίνει την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων, που θα εξασφαλιστεί μόνο όταν οι έχοντες αντιμετωπιστούν με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας.

Το μήνυμα του Προέδρου απευθύνεται, τέλος, στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και νοσταλγούν μια πατρίδα που συχνά τους πληγώνει, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά που φεύγει, αλλά και για μια πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια πολύ δύσκολη χρονιά φεύγει. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα αναγκαία αλλά επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν για την εξυγίανση ενός υπερχρεωμένου κράτους και την ανόρθωση της οικονομίας.

Οι προσπάθειες που έγιναν, οι θυσίες του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη των εταίρων μας είχαν ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή και να κάνουμε σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση.

Όμως η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Τα εισοδήματα μειώθηκαν και η ανεργία αυξήθηκε. Ποτέ τόσοι Έλληνες δεν αισθάνθηκαν τόση αβεβαιότητα και αγωνία για την προσωπική και οικογενειακή τους προοπτική.

Χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες, υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως αρμόζει σε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Κανένας μόνος του. Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, σε κοινή δοκιμασία.

Μια πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται. Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια. Για να μην πάνε οι ως τώρα θυσίες χαμένες. Για να μην μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη, καταστροφική χρεοκοπία. Για να παραμείνουμε στο ευρώ. Για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσουμε την ανεργία.

Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. Οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά. Με σχέδιο, συλλογική προσπάθεια, σαφείς στόχους, επιμονή στην υλοποίησή τους, με την ευθύνη και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, μπορούμε να μετατρέψουμε το 2012 σε χρονιά ελπίδας.

Κι άλλοτε περπατήσαμε τον σκληρό ανήφορο της προσπάθειας και της θυσίας. Οι παλιότερες γενιές έζησαν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η πατρίδα μας στον πυρήνα της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα, ευημερία και δημοκρατία που κατακτήσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Όμως για να μην χάσουμε όσα κατακτήσαμε πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Να εξυγιάνουμε το κράτος, να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις, να την κάνουμε ξανά ανταγωνιστική.

Είμαστε υπερήφανος λαός. Θα υπερασπιστούμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας. Η Ευρώπη των ανεπτυγμένων χωρών είναι το κοινό μας σπίτι.

Δεν ζούμε σε συνήθεις καιρούς. Ζούμε τη χειρότερη διεθνή και εγχώρια κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Όμως, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Το 2012 μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον κάνουμε τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται, εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς, εφόσον πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας.

Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση. Υπερήφανοι θα κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση. Και ο κόσμος θα κοιτάξει ξανά την Ελλάδα με εμπιστοσύνη.

Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και δύναμη.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο μήνυμά του: «Η χρονιά που φεύγει ήταν για όλους μια δύσκολη χρονιά.

Η πατρίδα μας πάλεψε να υπερασπιστεί την ίδια της την ύπαρξη.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, συλλογικές, αλλά και προσωπικά, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για κάθε οικογένεια, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να στεκόμαστε όρθιοι.

Έχουμε ακόμα δρόμο, αγώνα και πολύ προσπάθεια μπροστά μας.

Έχουμε όμως παράλληλα, αποφασιστικά και όλοι μαζί, βάλει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση. Και να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Ελλάδα.

Μέσα από τον καθημερινό αγώνα, το 2011, ήταν μια χρονιά που μας έκανε όλους σοφότερους ως πολίτες και ως κοινωνία.

Μέσα από τον καθημερινό αγώνα, κατακτάμε και την προσωπική και την συλλογική μας αυτογνωσία.»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εύχεται «Καλή χρονιά σε όλους! Στον καθένα ξεχωριστά και στην Πατρίδα μας!

Ευχές για υγεία και αγάπη, στις οικογένειές σας.

Ευχές το 2012 να σημάνει το τέλος της μεγάλης δοκιμασίας που περνά ο λαός μας...

Και την αρχή της Ελπίδας για την Ελλάδα μας.

Να θυμάστε, ότι - πέρα από τις ευχές - στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας.

Γι' αυτό και η καλύτερη ευχή για το νέο χρόνο είναι να πάρουμε ξανά τη μοίρα μας στα χέρια μας!».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμά ότι το 2012 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και τα επόμενα χρόνια «βασανιστικά και ανυπόφορα» για τους εργαζόμενους.

«Το 2012 πρέπει να γίνει χρονιά που τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα εγκαταλείψουν μαζικά και αποφασιστικά τα κόμματα και τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ», σημειώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ελπίζει η νέα χρονιά, που θα είναι και εκλογική, να δώσει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό «να αλλάξει το κατεστημένο, να αλλάξει το παλαιό, να αλλάξει το έμφορτο ανομημάτων δικομματισμό και να δώσει μια ευκαιρία σε νέες δυνάμεις με όρεξη, κέφι, φαντασία, γνωριμίες και εμπειρία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο λαό περισσότερη ελπίδα, περισσότερη προσδοκία, περισσότερη ικανοποίηση, και πάνω από όλα το χαμένο χαμόγελο όλων αυτών των ετών».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τους μεγαλειώδεις αγώνες των λαών σε όλη την Ευρώπη, που σημάδεψαν το 2011. Όσο για το 2012, προβλέπει προβλέπει ότι το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική θα μεγαλώσει, ενώ εκτιμά ότι παράλληλα «θα γίνεται πιο ορατή η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζει ότι η κοινωνία δικαιούται να σταθεί όρθια, να διεκδικήσει δρόμους προκοπής και αισιοδοξίας: «Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα με άλλα ασχολείται, αλλού κοιτάει. Την ίδια ώρα η κοινωνία ζει τη δική της αγωνία και πρέπει να προωθήσει τις δικές της διεκδικήσεις. Η αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής, με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία και τον πολίτη, είναι το μεγάλο ζητούμενο, είναι η διεκδίκηση».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρεται στις θυσίες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες:

«Η χρονιά που πέρασε ήταν περίοδος θυσιών για εκατομμύρια Έλληνες, η ανάταξη της χώρας απαιτεί μια νέα μεγάλη ιδέα, ικανή να εμπνεύσει τους Έλληνες και να τους δώσει πίστη για το μέλλον με μια οικονομία παραγωγική, δυναμική, ανταγωνιστική και όχι πλέον κρατικοδίαιτη».