ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Όχι» σε εκλογικό νόμο και F35 – Στηρίζει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας: «Όχι» σε εκλογικό νόμο και F35 – Στηρίζει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
INTIME NEWS

Την αντίθεσή τους στην αγορά των F35 από τις ΗΠΑ, αλλά και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξέφρασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε στις δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας.

«Περιμένουμε μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση», σημείωσε

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας αλλά και για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει», τόνισε.

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση. Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος. Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του κόμματος του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου». «Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση», πρόσθεσε.

«Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά» κατέληξε.

Τι αποκάλυψε για την συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός είναι «προβληματισμένος από τις εξελίξεις», πιθανότατα αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι το κλίμα της συνάντησής τους ήταν «κανονικό» απαντώντας στην συνέχεια για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Έχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;», ρώτησαν δημοσιογράφοι και ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός «ζυγίζει τις καταστάσεις». Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από τις «εσωκομματικές αντιδράσεις» στο κυβερνών κόμμα.

Το τετ-α-τετ των δύο πολιτικών ήταν χαλαρό, ενώ και οι δύο μίλησαν στον ενικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό «Πότε επέστρεψες; Τι πρόλαβες να κάνεις;» και στη συνέχεια του έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ.

«Ναί συνηθισμένα τα βουνά, το έχω κάνει αυτό το δρομολόγιο πολλές φορές δεν με πειράζει πια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο μέρες μείνατε; ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας». «Δυο ημέρες στην Ουάσινγκτον..τα απολύτως απαραίτητα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Γενικά είναι καλή συνήθεια είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία στο Μεταξουργείο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον θάνατο των δύο γονιών

Σχετικές ειδήσεις