ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτός είναι ο εκλογικός νόμος: Πότε θα ψηφιστεί - Όλες οι αλλαγές

Αυτός είναι ο εκλογικός νόμος: Πότε θα ψηφιστεί - Όλες οι αλλαγές

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ο εκλογικός νόμος, τον οποίο παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, τις οποίες παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση - εξπρές από το υπουργείο Εσωτερικών.

Βασική αρχή του υπό θέσπιση συστήματος, είναι το κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το όριο του 25%. Η πριμοδότηση με έως 50 έδρες είναι ανάλογη με το υπερβάλλον του 25% ποσοστό.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο κινείται «ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα», σημειώνεται.

Εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους έναν βουλευτή, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40% .

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός και η Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι υπέρ ενός πόνους εδρών, η διαφορά τους έγκειται στον αριθμό. Η Ελληνική Λύση, από την πλευρά της, ουσιαστικά προτείνει ένα ποσοστό εισόδου στην Βουλή. Παράλληλα, υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Αν επομένως όλα τα κόμματα επιμείνουν στις αρχικές τους θέσεις, το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή καθίσταται απίθανο.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Δείτε όλες τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που αναρτήθηκε στο opengov.gr:

Δείτε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση
Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου