ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ήθελε να μείνει… όμως φεύγει

Ήθελε να μείνει… όμως φεύγει

Προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για επ’ αόριστον παραμονή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «είδαν» τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για περίπου εφτά ώρες, χθες Τετάρτη, στα γραφεία του κόμματος, στην Ιπποκράτους.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε μέσα στην συνεδρίαση ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας διαρχία στο κόμμα προβαίνει σε μια ύστατη κίνηση να κρατήσει τα ηνία της παράταξης.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έθεσαν θέμα άμεσης έναρξης των διαδικασιών και αλλαγή ηγεσίας ακόμα και εντός του Ιανουαρίου.

Τα μέλη που διαφώνησαν ανοιχτά ήταν οι: Τόνια Αντωνίου, Κώστας Πανταζής, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Σαλαγιάννης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μίχας, Συλβάνα Ράπτη και Δημήτρης Σακελλάρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ζήτησαν άμεσες διαδικασίες δεν προέρχονται μόνο από μια τάση του ΠΑΣΟΚ αλλά από περισσότερες.

Αν κανείς εξαιρέσει τον ίδιον τον κ. Παπανδρέου και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, τότε η πλειοψηφία των μελών απέρριψε την πρόταση του προέδρου του κόμματος.

Αποφασίστηκε τελικώς να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος το Σαββατοκύριακο 14 με 15 Ιανουαρίου και δυο ημέρες πριν, δηλαδή στις 12 του ίδιου μήνα, να συγκληθεί ξανά το Πολιτικό Συμβούλιο.

Το θέμα που θα τεθεί επί τάπητος θα είναι η εκλογή νέου προέδρου. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα ψηφήσουν, αν επιθυμούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές. Αν η πλειοψηφία θέλει ο πρόεδρος να εκλεγεί πριν τις εκλογές, τότε η πρόταση Παπανδρέου θα απορριφθεί οριστικά και η διαρχία δεν θα περάσει, αφού ο νέος πρόεδρος θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Αν η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου ψηφίσει την πρόταση Παπανδρέου τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού.

«Διγλωσσία» για Ψυχάρη

Σε μια πρωτοφανή κωλοτούμπα αναγκάστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Εθνική Τράπεζα, ώστε ο εκδότης και πρόεδρος του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης να μην πάρει δάνειο 10 εκατ. ευρώ που είχε αιτηθεί.

Ο κ. Μπεγλίτης επανερχόμενος στο θέμα δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για το δάνειο, αφού πρώτα είχε απορριφθεί από την τράπεζα.

Μερικές ώρες πριν βέβαια, είχε πει το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επικοινώνησε με τον κ. Παπανδρέου για το θέμα και ότι ο τότε πρωθυπουργός του είπε να δώσει το δάνειο μόνο αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε: «Όταν διαπιστώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι υπήρχε μια αρνητική στάση από την πλευρά των εφημερίδων του ΔΟΛ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Alpha και Εθνικής Τράπεζας, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί και πληροφορήθηκε ότι είχε ήδη υπάρξει αίτημα για δάνειο που απορρίφτηκε για καθαρώς τραπεζικούς λόγους. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε την αυτόνομη απόφαση της διοίκησης της Εθνικής που δείχνει την αυτονομία του τραπεζικό συστήματος και δείχνει επίσης ότι οι εποχές των σχέσεων ή των επιρροών της πολιτικής στο τραπεζικό σύστημα με την κυβέρνηση Παπανδρέου είχαν περάσει ανεπιστρεπτί».