ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραβάνε κι άλλο το σχοινί οι Τούρκοι με τον Έβρο: Ετοιμάζουν νέο «χτύπημα»

Τραβάνε κι άλλο το σχοινί οι Τούρκοι με τον Έβρο: Ετοιμάζουν νέο «χτύπημα»
Associated Press

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (13/03) στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η Άγκυρα προχωρά σε στοχευμένη διαρροή χαλκευμένων πληροφοριών, βίντεο και συντεταγμένων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης με σκοπό να πλήξει την Ελλάδα.

Πληροφορίες του hellasjournal, αναφέρουν ότι την εν λόγω επιχείρηση συντονίζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και στόχος είναι αυτές οι διαρροές να φθάσουν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αφορά την παρουσίαση μιας ακόμη (υποτιθέμενης) ανάλυσης η οποία θα στηρίζει τους γνωστούς ισχυρισμούς που διοχέτευσε η Τουρκία, σύμφωνα με τους οποίους οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν στις 4 Μαρτίου έναν πρόσφυγα-μετανάστη στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες και τα υποτιθέμενα στοιχεία που διοχέτευσε η Τουρκία στις 4 Μαρτίου, διαψεύστηκαν αμέσως και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το hellasjournal, επιδιώκει εκ νέου τα επόμενα 24ωρα τη σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση δημοσιευμάτων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας -στην πραγματικότητα «ρεπορτάζ» με βάση χαλκευμένα στοιχεία από κορυφαία μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού –πληροφορία που βρίσκει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε πλήρη ετοιμότητα.

Πρώην ναυτικός ακόλουθος της Τουρκίας: Ο Ερντογάν επιδιώκει κλιμάκωση

Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική κρίση του πρώην ναυτικού ακολούθου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πρώην πλοίαρχος, Χαλίς Τουντς, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπεσε σε δυσμένεια, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ζει σήμερα εξόριστος στην Ολλανδία.

Με τίτλο «Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν χειρότερα από το 2015» η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τον Tούρκο πρώην αξιωματούχο ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο είναι «να πλήξει την Ελλάδα και την ΕΕ με δραματικές εικόνες συγκρούσεων που θα κάνουν το γύρο του κόσμου». Ο Χαλίς Τουντς κατηγορεί μάλιστα τον Tούρκο πρόεδρο ότι με τις συντονισμένες ενέργειές του διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ίδιος συνεχίζει ότι τώρα «ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τη στρατηγική του στον Έβρο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους, για να λάβει περισσότερα δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ελπίζει να δημιουργήσει, με την στήριξή τους, ζώνη ασφαλείας στη Συρία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Μολότοφ, δακρυγόνα και συλλήψεις στον Έβρο

Ένταση επικράτησε και το βράδυ της Πέμπτης (12/03) στις Καστανιές Έβρου, όταν ομάδα μεταναστών άναψε φωτιές και πετούσε πέτρες προς την ελληνική πλευρά.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, που τραβήχτηκε από το ελληνικό φυλάκιο και δημοσιεύει ο ελληνικός στρατός, άγνωστος από την πλευρά της Τουρκίας πετάει μολότοφ πάνω από τον ελληνικό φράχτη. Την εστία φωτιάς σβήνει άμεσα το ελληνικό πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Δείτε το βίντεο:

Τα δακρυγόνα για ακόμα μία φορά έπεφταν βροχή. Οι τουρκικές αρχές, μάλιστα, φαίνεται να οπλίζουν τα χέρια των μεταναστών και με βόμβες μολότοφ.

Δείτε και άλλο βίντεο από τα επεισόδια:

Δείτε ΕΔΩ όλα συμβαίνουν στον Έβρο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κλείνουν εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, εμπορικά - Ανοιχτά σούπερ μαρκετ και φαρμακεία

Κοροναϊός: Μεγάλη προσοχή - Έτσι θα «σκοτώσετε» τον ιό (pics)