ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τροπή στο θέμα της αλλοίωσης των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Νέα τροπή στο θέμα της αλλοίωσης των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών περί αλλοίωσης του ελλείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς με υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο επικεφαλής της Αρχής, καθηγητής Ανδρέας Γεωργίου ζητά να καταθέσει πριν η δικογραφία αποσταλεί στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.


Ο κ. Γεωργίου, ενώ είχε κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ουδέποτε έδωσε ανωμοτί κατάθεση, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει προθεσμία για τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι το οποίο ζητά να πράξει τώρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 17 Οκτωβρίου είχε καταθέσει 74 φακέλους 500 σελίδων ο καθένας, απαντώντας στις αιτιάσεις περί αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009 και παραθέτοντας όλα τα στοιχεία εκείνα για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος, διαδικασία για τον οποίο συμφώνησε και η Eurostat.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η Eurostat αποδέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις και έχει αποφανθεί ρητώς ότι ο υπολογισμός του ελλείμματος είναι σε πλήρη συμφωνία με τους σχετικούς κανόνες του ενωσιακού δικαίου.

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο υπόμνημά του κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του όλου θέματος που δυσχεραίνει το έργο της ΕΛΣΤΑΤ και πλήττει την αξιοπιστία της.

Επιπλέον ο κ. Γεωργίου ζητά να εξεταστούν και οι μάρτυρες που προτείνει, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι καταθέσεις τους για την πορεία της υπόθεσης, ενώ ζητά να του χορηγηθούν αντίγραφα όλων των καταθέσεων που πήρε ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με σχετικό έγγραφό του προς τον κ. Τέντε, ζητούσε τη διαβίβαση της δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και των τότε υπουργών Οικονομικών.