ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχηγοί προς Παπαδήμο: Μην κάνεις πίσω σε τίποτα!

Αρχηγοί προς Παπαδήμο: Μην κάνεις πίσω σε τίποτα!

Μικρά περιθώρια κινήσεων επέβαλαν στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του.

Οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης όρισαν με σαφήνεια τις «κόκκινες» γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπαδήμος θα μεταφέρει στη βελγική πρωτεύουσα τα μηνύματα των τριών αρχηγών, τη δυσαρέσκειά τους για τις απαιτήσεις της Τρόικας, ενώ θα βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία μαζί τους για κάθε ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έχει εντολή να μην δεχτεί μείωση στον κατώτατο μισθό, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, όπως επίσης και να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση περί επιτροπείας στην Ελλάδα, παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Σε αυτά τα τρία σημεία αναφερόταν ο κ. Παπαδήμος όταν εχθές μιλούσε περί σύγκλισης των τριών αρχηγών και του ιδίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς απέδειξε με οικονομικοτεχνική μελέτη που παρουσίασε ότι σε περίπτωση μείωσης των μισθών η ύφεση θα αυξηθεί περίπου 3%. Οι δύο άλλοι αρχηγοί έκαναν αποδεκτή τη μελέτη Σαμαρά και δεν αποκλείεται ο κ. Παπαδήμος να την παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως πρέπει να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να μην πληγούν περαιτέρω τα εισοδήματά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο κ. Καρατζαφέρης.

Έτσι θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή Σύνοδος, αφού ο κ. Παπαδήμος δεν θα μπορεί να απαντήσει συναινώντας στους ευρωπαίους εταίρους, σε περίπτωση που εκείνοι επιμείνουν σε ένα ή περισσότερα από τα τρία αιτήματά τους.

Ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει χρόνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να επαναλάβει τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.