ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Σταϊκούρας: Σε «μακρά έρημο» η οικονομία

Χ. Σταϊκούρας: Σε «μακρά έρημο» η οικονομία

Αξιολόγηση και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που απέτυχαν σε συνδυασμό με αναπτυξιακά μέτρα ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν ότι η Οικονομία πορεύεται σε «μακρά έρημο» .

Άλλωστε, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η ύφεση είναι όλο και πιο βαθιά και η ανεργία όλο και υψηλότερη, ενώ οι δείκτες απέχουν πολύ από τους στόχους του προϋπολογισμού.

«Αυτές οι αποκλίσεις από τους στόχους έκαναν περισσότερο από ποτέ επείγουσα και αναγκαία την επαναξιολόγηση και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές, και τη συμπλήρωσή τους με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, προειδοποιώντας ότι χωρίς ανάκαμψη, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν και το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, η ύφεση αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,5% για το 2011, ενώ για το 2012 αναμένεται ύφεση 3,42% και οριακή ύφεση 0,04% για το 2013, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε καθίζηση για έκτη συνεχή χρονιά.

Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται ότι θα αγγίξει το 20,30% το 2012 και το 22,32% το 2013, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις.