ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Το «φαινόμενο της πλατείας» ανησυχεί την κυβέρνηση

Κορονοϊός: Το «φαινόμενο της πλατείας» ανησυχεί την κυβέρνηση

Προβληματίζει την κυβέρνηση η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Tα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να είναι, εκτός κάποιας εκπλήξεως, αυξημένα σε ό,τι αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού.

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επιδημιολόγους, αλλά και την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι τείνει να πάρει διαστάσεις το λεγόμενο «φαινόμενο της πλατείας», όταν κλείνουν δηλαδή τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης τα μεσάνυχτα, νέοι και θαμώνες, με τα ποτήρια στα χέρια, να παραμένουν σε ανοικτούς χώρους, πλατείες και δρόμους, συνεχίζοντας τη διασκέδασή τους.

Το ενδεχόμενο εμφάνισης του φαινομένου αυτού απασχολεί την κυβέρνηση, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν πρώτα να δουν αν θα εκδηλωθεί και σε ποιο βαθμό, προκειμένου να λάβουν κάποια μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι περιοριστικά και δραστικά.

Προς το παρόν, αυτό που τους απασχολεί είναι η αύξηση της μετάδοσης του ιού μεταξύ των νέων.

Η κυβέρνηση με ένα νέο σποτ αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει προστασία.

Απευθυνόμενο στους νέους, το σποτ αναφέρει:

«Μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορωνοϊό. Κάνε όμως έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά και σταματάμε εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό».

Το συγκεκριμένο βίντεο το ανέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, για να καταστήσει σαφές για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικό είναι η λήψη της ατομικής προστασίας και της ευθύνης που αναλογεί σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Η κυβέρνηση μελετά με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα δεδομένα που προκύπτουν και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες αποφασίζουν μέτρα για τον περιορισμό του ιού όταν ολοκληρωθεί συνολικά η επιστροφή των θερινών εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εξετάζονται όλες οι πιθανότητες και ανάλογα με τα ιατρικά ευρήματα θα ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ακόμη και να μην ανοίξουν τα σχολεία, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για άνοιγμα των σχολείων δύο εβδομάδες μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλα εξετάζονται βήμα προς βήμα, τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και σημειώνει με νόημα πως αν η κατάσταση ξεφύγει τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και νέα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα, ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των συμπολιτών μας, αλλά και το ΕΣΥ να αντέξει στον φόρτο -γιατί ένας από τους φόβους είναι, μεταξύ άλλων, και αυτός.

Μέχρι στιγμής πάντως αρμόδιοι υπουργοί τονίζουν ότι παρακολουθούν το φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχει εξετάζεται γενική απαγόρευση, δηλαδή lockdown, για να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις και απαγόρευση των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθεροι…

Πηγή: cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – «Ντροπή του στόλου» το Kemal Reis