ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης στο Politico: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις

Βαρβιτσιώτης στο Politico: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις
IN TIME

Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «αυτό στο οποίο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό δεν είναι η εσφαλμένη ενέργεια κάποιου μεμονωμένου προσώπου ή εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου κράτους. Οι κυρώσεις, λοιπόν, πρέπει να επιβληθούν κατά του κράτους αυτού».

Παράλληλα ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένουμε από τον κ. Borrell είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές που υπάρχουν για το πώς μπορούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις.

Ερωτώμενος περαιτέρω για την διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η Γερμανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Το άλλο που χρειάζεται», τόνισε, «είναι να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Άγκυρας για πολυμερές συνέδριο με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. Άλλωστε, ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχει. «Είναι μια από αυτές τις ωραίες ιδέες που απλώς αναβάλλουν την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 168 νέα κρούσματα - Αρνητική πρωτιά για την Αττική

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων