ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλουν έναν υποψήφιο οι κορυφαίοι

Θέλουν έναν υποψήφιο οι κορυφαίοι

Η αντίδραση Παπανδρέου στην κίνηση Λοβέρδου – Βενιζέλου και τα μονοψήφια ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις

Το δόγμα «ένας υποψήφιος – όλοι νικητές» θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν στο ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη μετά την συμφωνία Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου να προχωρήσουν μαζί στο δρόμο προς τη διαδοχή. Σύμφωνα με διαρροές του περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε θετικά την κίνηση των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών και σκέφτεται σοβαρά να την στηρίξει.

Το επιχείρημα για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν δεύτερο υποψήφιο είναι πως μόνο με έναν υποψήφιο θα αποφευχθούν οι κόντρες σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα που τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται ραγδαία.

Έτσι θα γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή και να μην υπάρξει δεύτερος υποψήφιος – αν και στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν θα είναι εύκολο να μεταπειστεί.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη από κάθε άποψη, τόσο για τα εσωκομματικά, όσο και για τα εσωτερικά της χώρας. Κατ’ αρχήν κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους. Αν εκεί υπάρξει συμφωνία τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποθαρρύνει κάθε υποψηφιότητα που προετοιμάζεται να ανακοινωθεί για να εκφράσει το προεδρικό κομμάτι των ψηφοφόρων της βάσης.

Ο Παπανδρέου αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη να μην αμφισβητηθεί η διαχείριση της οικονομική κρίσης την περίοδο που ήταν αυτός πρωθυπουργός και παράλληλα να μην οδηγηθεί σε απαξίωση η πορεία του από τον διάδοχό του. Το σίγουρο είναι πως από την πλευρά των συνεργατών του προκύπτει μάλλον θετική αντίδραση για την κίνηση των δύο υπουργών.

Επίσης σήμερα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ είναι άγνωστο αν θα προβεί σε δημόσια εκδήλωση αβροφροσύνης υπέρ του διδύμου Βενιζέλου – Λοβέρδου.

Τέλος το απόγευμα θα συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όπου θα τεθούν επί τάπητος τα «καυτά» θέματα τη μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αφού η Τρόικα επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Βαριά» η σκιά των δημοσκοπήσεων

Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ προχωράνε την στιγμή που νέα δημοσκόπηση που διενεργηθεί για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι» δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ελεύθερη πτώση. Ειδικότερα σύμφωνα με την δημοσκόπηση 130 βουλευτές του δεν θα εκλεγούν αφού θα χάσει ισάριθμες έδρες. Κερδισμένη βγαίνει η αριστερά ενώ και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα που της δίνει ελπίδες ακόμα κι για αυτοδυναμία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι βουλευτές θα πάρουν το λόγο σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα και από πολλούς αναμένεται για ακόμη μια φορά εκφώνηση.. φιλιππικών λόγων. Όσοι έχουν ξεγράψει την επανεκλογή τους δεν αποκλείεται να προαναγγείλουν καταψήφιση της δανειακής σύμβασης αν δεν πληροί τους όρους που οι ίδιοι θα θέσουν (βρετανικό δίκαιο κλπ).

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα τα κορυφαία στελέχη που εκ των πραγμάτων θα βρίσκονται στο προσκήνιο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την διαφαινόμενη ήττα καλούνται να εκτονώσουν την κατάσταση και να πείσουν τους βουλευτές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.