ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν σύρεται και δεν εκβιάζεται

Πέτσας σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν σύρεται και δεν εκβιάζεται
INTIME NEWS

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε την κεθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

«Είναι στο χέρι της Άγκυρας να απαντήσει με έμπρακτη αποκλιμάκωση», είπε ο κ. Πέτσας στο briefing και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν σύρεται και δεν εκβιάζεται».

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνέχισε: «Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας».

«Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Περιμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Η ύφεση δεν αλλάζει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ύφεση που ανακοινώθηκε για το β’ τρίμηνο δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την πτώση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η μεγάλη ύφεση οφείλεται στο γεγονός ότι αφορά το τρίμηνο του lockdown και πως το κλειδί για να περιοριστεί η επιβράδυνση είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει ρηματική ανάκαμψη και η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η ύφεση δεν αλλάζει το νέο οικονομικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και το νέο σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει νεύρα στήριξης και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο στοχευμένες μειώσεις φόρων.

Σχετικά με το ποσοστό της ύφεσης που κατεγράφη στο β’ τρίμηνο, ανάφερε πως είναι κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και πως μεγαλύτερες οικονομίες εμφάνισαν μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Βρισκόμαστε στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο κατά της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η χώρα μας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του κορονοϊού».

Σημείωσε επίσης πως ήδη έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ που διενεργείται τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την επικράτεια. «Ιστορικά στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Στη συνέχεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αυξήσαμε δραστικά τα τεστ που έφτασαν μέχρι και τις 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως» είπε.

Σε αυτό συνέβαλε σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η «Εμβληματική δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, για μία δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και αποτελεί μία συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία (της 31ης Αυγούστου) που παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, «βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παγκόσμια κατάταξη», όπως είπε.

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος των αντιδραστηρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) υπογραμμίζοντας ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα.

Η αλήθεια, όπως ανέφερε, «είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκεκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως. Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων».

Σε ό,τι αφορά στο κρούσμα κορονοϊού στο ΚΥΤ Μόριας, παρατήρησε ότι το θέμα αυτό «ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές». Όπως είπε, οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν και σήμερα δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Μυτιλήνη και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά: Έχουμε 100% δίκιο, αλλά θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα