ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον κορονοϊό

Κόντρα Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον κορονοϊό
IN TIME

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ααπάντησε με έντονο τρόπο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και δη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την δευτερολογία του - Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία του κορονοϊού.

«Καταλαβαίνω, ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης σε αντιπολίτευση: Αδικείτε μια μεγάλη προσπάθεια

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κριτική που δέχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, επιμένοντας ότι η χώρα μας τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες και κατά τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο κύκλο της πανδημίας.

"Αδικείτε μια μεγάλη προσπάθεια, η μαύρη εικόνα που παρουσιάζετε αδικεί τη χώρα", είπε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε να μην ακυρώνουν μια συνολική προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στον Γιάνη Βαρουφάκη για τη φράση του ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χρεοδουλοπαροικία. "Δεν σας επιτρέπω πάνω στην υγειονομική κρίση να λέτε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα κι όχι την υγεία των πολιτών", είπε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε αδιανόητες τις καταγγελίες του. Χαρακτήρισε άκρως προβληματικό βουλευτής ή αρχηγός κόμματος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία και έκανε λόγο για τις τεράστιες ευθύνες του στο πρώτο εξάμηνο του 2015. "Αν είχε εισακουστεί θα είχαμε φύγει από το ευρώ και η Ελλάδα θα ήταν χρεοδουλοπαροικία", είπε και του συνέστησε όταν αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές να είναι πιο προσεχτικός.

Στρέφοντας τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε στον χαρακτηρισμό ότι είναι "πολιτικός απατεώνας". Ειδικότερα σε ότι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού για το οποίο δε΄χθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε δηλώσεις ότι τον Μάιο ζητούσε να ανοίξει ο τουρισμός γιατί καταστρέφεται ο κλάδος και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. "Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα", είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες ανακρίβειες αναφορές της Φώφης Γεννήματα για τα τεστ που γίνονται. "Είπατε ότι μειώθηκαν τα τεστ, αλλά δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν, φτάσαμε μέχρι και 17.000 την ημέρα", είπε και σημείωσε ότι για αυτό τον λόγο εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα.

Μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη

Νωρίτερα παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη και η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για την άμυνα που επέδειξε απέναντι στον κορονοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Κοινός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», είπε.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και δυναμικές», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στους αρνητές της μάσκας και μίλησε για μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αρση περιορισμών σε Πάρο-Αντίπαρο

Παράλληλα, προανήγγειλε την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό σε Πάρο-Αντίπαρο.Tο τελευταίο δεκαήμερο δεν καταγράφονται κρούσματα στο νησί ή καταγράφονται ελάχιστα επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. Ετσι πιθανότατα, είπε, την Παρασκευή πιθανότατα θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

«Έγινε μεγάλη φασαρία για το ζήτημα της Πάρου. Τις τελευταίες 10 μέρες η Πάρος δεν δίνει θετικά κρούσματα, δίνει 1-2 και την Παρασκευή θα χαλαρώσουμε τα μέτρα και θα επανέλθει η Πάρος σε ένα καθεστώς πλήρους κανονικότητας . Το αντίστοιχο θα κάνουμε παντού τις τελευταίες εφτά μέρες, τα στοιχεία δείχνουν μια ισορροπία και μια μικρή μείωση. Δεν είναι αιτία εφησυχασμού όμως αυτό», τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

Αν αισθανθούμε ότι τα στοιχεία μπορούν να δείξουν μείωση και χαλαρώσουμε και δεν ακολουθούμε τα βασικά μέτρα τότε είναι πιθανό να ξανά βρεθούμε σε νέο κύμα και να πάρουμε νέα πιο δραστικά μέτρα.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

Τσίπρας: Δώστε μας τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία του κορονοϊού.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

«Βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της επιστήμης. Ασκούμε όμως κριτική. Η βασική κριτική που σας ασκήσαμε σήμερα μεταξύ άλλων ήταν στο άνοιγμα του τουρισμού.»

«Σας ασκήσαμε κριτική για τι δεν κάνατε αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα.

Διότι αυξήσατε 85% την πληρότητα στα πλοία, την περίοδο που ήταν εμφανής η πορεία της πανδημίας, γιατί δεν αποσυμφορήσατε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για το άνοιγμα των σχολείων.

Δεν είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα των σχολείων.

Σας ασκήσαμε κριτική γιατί ανοίξατε τον Μάιο τα σχολεία για 20 μέρες».

«Και η επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας πάει πολύ. Σας ζητώ εδώ να μας δώσετε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής.

Εγώ διαψεύδω ευθέως ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κάνανε τέτοιες προτάσεις. Εν πάσει περιπτώση εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, κατηγόρησε την κυβέρνηση δεν διεκδίκησε από την ΕΕ ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. «Μάλλον ο στόχος ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε συγκεκριμένα κέντρα στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Για την οικονομία

«Δεν είναι για να πανηγυρίζετε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Εσείς φέρατε την ύφεση πριν το κορωνοϊό».

«Φαίνεται καθαρά από τα νούμερα, ότι κάνετε εξαιρετικά λίγα, εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο».

«Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής, στήριξη της οικονομίας και ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο».

«Έχετε φέρει μέσα σε έναν χρόνο όχι απλά την ύφεση, την υπανάπτυξη θα πω εγώ. Θα μας βρείτε απέναντι με σκληρή αντιπολιτευτική κριτική γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση».

«Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια της κοινωνίας»

«Τα πράγματα στην επιδημία εξελίσσονται αρνητικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Καταλόγισε στην κυβέρνηση «λάθη, παραλείψεις, έλλειψη σχεδιασμού και απαράδεκτη προσπάθεια να βγάλει πολιτική υπεραξία και πρόσκαιρα οφέλη από τη πανδημία».

Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Εδώ και μήνες η κυβερνητική προπαγάνδα κρύβει, θάβει στα αζήτητα, υποτιμά και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα… Οι ώρες είναι κρίσιμες…Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας». Περιέγραψε δε με μελανά χρώματα την εικόνα: «Με σχεδόν εκατό φορές περισσότερα κρούσματα από τότε που ανακοινώσατε τη λήξη του lockdown, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα της πανδημίας. Που είναι σφοδρότερο από το πρώτο… Και η στάση σας σήμερα, γεννά ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια».

Απέδωσε στον λάθος προπαγανδιστικό χειρισμό της κυβέρνησης την τάση τμήματα της κοινωνίας να καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ο κόσμος θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο δυσάρεστη κι αν είναι. Και θέλει να σας δει να αναλαμβάνετε και καμία ευθύνη. Όχι να τους ρίχνετε την ευθύνη για όλα τα στραβά. Και να κρατάτε τα εύσημα των δικών τους θυσιών για πολιτική εκμετάλλευση».

Η τριτολογία του πρωθυπουργού

«Καθώς έχω ήδη κάνει κατάχρηση του χρόνου, θα έχουμε την ευκαιρία κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά, κύριε Βελόπουλε, κύριε Βαρουφάκη να συζητήσουμε για την οικονομία τις επόμενες εβδομάδες που έρχονται, με αφορμή το διεθνές οικονομικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στη μαύρη εικόνα την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας. Φαντάζομαι ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, με κάποιο τρόπο αυτή η δυσανεξία των πολιτών θα αποτυπωνόταν. Προσωπικά βλέπω την κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, να εξακολουθεί να έχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία. Θα υλοποιήσει το κυβερνητικό της σχέδιο και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τώρα, επειδή όπως είπατε εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε, αλλά εδώ ήμασταν κιόλας. Εδώ ήμασταν. Πήρα το λόγο για να αποκαταστήσω την αλήθεια. Είπατε ότι είχατε αντίρρηση μόνο στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Δήλωση Τομεάρχη Παιδείας, κ. Φίλη: «Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου». Πάρτε το στα πρακτικά. Διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον τι έχουν πει οι τομεάρχες σας. Είχατε ταχθεί κατά του ανοίγματος των σχολείων συνολικά. Είχατε σπεκουλάρει και τότε πάνω στο γεγονός ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορούσε να προκαλέσει μία νέα έξαρση του ιού. Δείχνετε, και λυπάμαι που θα το πω, σχεδόν να επιχαίρετε για το γεγονός ότι μπορεί κάποια πράγματα να μην έχουν πάει ακριβώς όπως τα είχαμε προγραμματίσει.

Για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στο ότι δεν έκανα αυτοκριτική. Δύο φορές έκανα τη δική μου αυτοκριτική και δεν έχω καμία δυσκολία να την ξανακάνω. Αλλά ξέρετε, θα σας το ξαναπώ, το να παρουσιάζετε μία εικόνα σχεδόν ικανοποίησης για οτιδήποτε στραβό γίνεται στη χώρα, να μιλάτε για υπανάπτυξη αναφερόμενος σε μία οικονομική κρίση πρωτοφανή για ολόκληρο τον πλανήτη, να αναφέρεστε σε στοιχεία εξαμήνου. Αυτά τα στοιχεία έχουμε. Όταν θα έχουμε τα στοιχεία του εννιαμήνου, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του εννιαμήνου και όταν έχουμε τα στοιχεία του έτους, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του έτους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα στοιχεία του εξαμήνου και με αυτά πορευόμαστε.

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα, κύριε Πρόεδρε, τα της οικονομίας και της μαύρης εικόνας την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας θα έχουμε την ευκαιρία, όπως σας είπα, να τα συζητήσουμε. Μία φράση μόνο, όμως, για το ζήτημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, «Δεύτερη Ευκαιρία». Βρήκα ενδιαφέρον ότι έχουμε θέσει το νομοσχέδιο σε διαβούλευση τρεις εβδομάδες τώρα, δύο τουλάχιστον. Είναι η πρώτη φορά που ακούω τοποθέτηση από εσάς για το θέμα. Ίσως είστε ακόμα σε φάση καλοκαιρινής ραστώνης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του, «Δεύτερη Ευκαιρία». Ομογενοποιεί διατάξεις άκρως προβληματικές και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι με το δικό σας πλαίσιο θα βρισκόντουσαν παντελώς, μα παντελώς απροστάτευτοι, διότι εσείς είχατε συμφωνήσει την άρση της προστασίας της α' κατοικίας, να έχουν τη δυνατότητα να κατοικήσουν στο σπίτι τους. Να μην έχουμε τα φαινόμενα των εξώσεων που έχουμε δει σε τόσες άλλες χώρες και να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν την περιουσία τους εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Ως προς το ζήτημα του κεφαλαιοποιητικού 2ου πυλώνα. Ξέρετε, εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των κομμάτων που είμαστε συνεπείς προεκλογικά και μετεκλογικά σε αυτά τα οποία λέμε. Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ο 2ος πυλώνας να αποκτήσει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Η Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία εισηγείται το ίδιο, δεν αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι ιδεολογικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε μείνει στο παρελθόν και ότι ο κόσμος και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Οι κρίσιμες ημερομηνίες στις 9 και στις 25 Σεπτεμβρίου