ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: «Να φύγει τώρα το Oruc Reis» – Άυριο τα σχόλια για την πρόταση Στόλτενμπεργκ

Ελλάδα προς ΝΑΤΟ: «Να φύγει τώρα το Oruc Reis» – Άυριο τα σχόλια για την πρόταση Στόλτενμπεργκ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ πολιτική συζήτηση για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η συζήτηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη συμμαχία και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σπυρος Λαμπρίδης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης ο Έλληνας αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Η δήλωση Πέτσα

Για τη σημερινή συνεδρίαση ο Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει στον Alpha ότι «είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic meeting, και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Ο.Η.Ε.- και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στα Καλύβια - Δήμαρχος Σαρωνικού: «Κάηκαν σπίτια» - Εκκενώσεις οικισμών