ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης
INTIME NEWS

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοιού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, και τόνισε πως γι αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο περιφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Έρχονται μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Μέτρα ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό αλλά και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ έχουν πλέον «κλειδώσει». Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις – τη διαχείριση του κορονοϊού, την τουρκική προκλητικότητα και την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ, που φέτος πραγματοποιείται υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Το τελευταίο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρισκόταν σε «πυρετό» για να δημιουργήσει ένα «στοχευμένο» πακέτο μέτρων, το οποίο φέτος θα είναι «ψαλιδισμένο» λόγω της κρίσης που έφερε ο κορονοϊός.

Κύριο μέλημα είναι να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης και παράλληλα όμως να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία.

Αν και υπό άλλες συνθήκες θα είχε επιλεγεί η προβολή της αδήριτης ανάγκης για παραγωγική αναδιάρθρωση που θα επιχειρηθεί, με τον αέρα μάλιστα των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα από την ΕΕ, τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων. Από τη μια η υγειονομική κρίση, της οποίας η διαχείριση δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, οριοθετούν τις συντεταγμένες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι μικρότερη σε διάρκεια, θα απαντά πρωτίστως στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και, παρά το ότι θα περιγράφει τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα ρίχνει σαφώς το βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.

Μέτρα ελάφρυνσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει προκρίνει για το 2021 τα εξής μέτρα:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σωρευτικά έως κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες για εργαζομένους και εργοδότες το 2021. Το ψαλίδισμα των εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις στο καθαρό ποσό του μηνιαίου μισθού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που θα κυμαίνεται από 8 έως 81 ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.

-Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το ένα σενάριο προβλέπει οριζόντια μείωση κατά 30% για τα εισοδήματα από την 1η Ιανουαρίου 2021, νέα μείωση το 2022, ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει καταργηθεί. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με παράλληλη μείωση κατά 10%-20% για τα υψηλότερα. Με βάση το σενάριο αυτό για εισόδημα 20.000 ευρώ το όφελος θα είναι 176 ευρώ.

-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.

Δεν αποκλείεται επίσης να έχουμε ανακοινώσεις για αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και την καταβολή αναδρομικών σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, καθώς και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους παλιούς συνταξιούχους.

Ακόμη, πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει και ανακοίνωση για πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τέλος του έτους για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Θωράκιση των συνόρων

Ανακοινώσεις θα έχουμε, κατά πληροφορίες και για τα εθνικά ζητήματα, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλά και για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με την πρόσληψη 12 χιλιάδων οπλιτών, καθώς οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται.

Ήδη μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί 1.400 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης και αναμένονται άλλοι 600, ολοκληρώνοντας έτσι το σύνολο των προσλήψεων με βάση την προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

Η θητεία τους έχει χρονική διάρκεια 6 έτη με δυνατότητα επέκτασης στο βαθμό που επιτρέπει και ο προϋπολογισμός.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη των 12.000 ανδρών και γυναικών φαίνεται πως θα γίνει σε βάθος δεκαετίας γιατί, όπως εξηγεί ανώτατο στέλεχος του πενταγώνου, η σταδιακή πρόσληψη των οπλιτών δεν θα προκαλέσει και προβλήματα στη λήξη της θητείας τους διότι θα γίνει σταδιακά η απόλυση, όπως και η πρόσληψη.

Παράλληλα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

«Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα τρίπτυχο που αφορά εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού».

Το τσουρέκι που έδωσε ο Τζιτζικώστας στη Μαρέβα

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής (11/09) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την σύζυγό του Μαρέβα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε δώρο στον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Μαρέβα, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του Newsbomb.gr, το παραδοσιακό τσουρέκι της Θεσσαλονίκης:

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με δημοσιογράφους, ενώ έκανε και... παρατήρηση σε κάποιους που δεν φορούσαν μάσκα.

Υπενθυμίζεται πως λόγω υποχρεώσεων δεν μετέβη, από νωρίς της Παρασκευής στην πόλη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά αργά το απόγευμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Στις 13:00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο: Κορυφώνει τις προκλήσεις ο «σουλτάνος» τα επόμενα 24ωρα – Στο στόχαστρό του η ΠτΔ