ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει το δρόμο της κρίσης

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει το δρόμο της κρίσης
INTIME

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός τόνιζε πως αναμένει συνέχεια και συνέπεια των προσπαθειών αποκλιμάκωσης από την Τουρκία.

Από τη μεριά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρχικά ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ότι ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Δείτε τις δηλώσεις:

Μητσοτάκης: Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι διμερές ζήτημα

Στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόσφατη ένταση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» είπε.

«Όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συνμπεριφορά κατά άλλου μέλους, όπως η Ελλάδα, στρέφεται κατά της συμμαχίας συνολικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός μέλους, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αμφισβήτηση και άλλων».

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Πρόκειται για ζήτημα σοβαρό που αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο» υπογράμμισε.

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος

O γγ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και πως η Βορειοατλαντική συμμαχία δείχνει την αλληλεγγύη της σε ότι αφορά τις ενέργειες για ειρήνη και αποκλιμάκωση.

Υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ αποτελεί ανεκτίμητη αξία για όλους και τόνισε πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Είπε πως το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» με ανοιχτή επικοινωνία 24 ώρες το 24ωρο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Στόλτενμπεργκ καλοσώρισε τη δημιουργία «κόκκινης γραμμής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Η άμβλυνη των αντιθέσεων μπορεί να γίνει μέσω του διαλόγου».

Ο Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα

Νωρίτερα, στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον κ. Στόλτενμπεργκ, στο οποίο παρακάθεται και ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πρώτη συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο Νορβηγός διπλωμάτης δεν είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την πολιτική των ίσων αποστάσεων που είχε τηρήσει στην αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, αίνιγμα παραμένει η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο πλαίσιο φόρουμ για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση της Αττικής - Γιατί δεν εισηγούνται την καθολική χρήση μάσκας