ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια από αρνητές της πανδημίας

Lockdown: Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα επεισόδια από αρνητές της πανδημίας
INTIME

Όταν προ ολίγων ημερών η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την αποδοχή ή όχι της πανδημίας από τους λαούς του πλανήτη, η Ελλάδα… έχασε την πρωτιά από την Νιγηρία με τους Έλληνες να αποδεικνύονται βασικοί αρνητές των θανάτων από τον κορονοϊό.

Τα δεδομένα ήταν ξεκάθαρα. Ένας στους δύο Έλληνες (46%) δηλώνει πως δεν πιστεύει τον αριθμό των αριθμό των θανάτων που δηλώνονται και πως η πανδημία αποτελεί ένα ευρύτερο σχέδιο περιορισμού των ελευθεριών. Αντίστοιχα ένας στους πέντε θεωρεί πως ο κορονοϊός είναι κατασκεύασμα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τώρα το γεγονός πως στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί περισσότερες από 220.000 μάλλον δεν τους αφορά…

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του ενώ είναι ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο αποδεικνύεται εξίσου φονικό με το πρώτο. Τα παραπάνω δεδομένα ωστόσο δεν τίθενται για σχολιασμό μόνο στα social media από τους… άλλους μισούς της παραπάνω έρευνας. Προκαλούν υπαρκτό πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία και φυσικά ακόμα και στην ίδια την διαχείριση της πανδημίας από την χώρα.

Οι αρνητές του κορονοϊού μπορεί να μην ξεπερνούν τους 500 όταν και όποτε συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως έγινε πριν λίγες ώρες στην Θεσσαλονίκη, αλλά φαίνεται πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ στον χώρο του διαδικτύου. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Τις θεωρίες για τσιπάκια στις μάσκες; Τον Γρηγόρη Πετράκο και την εκρηκτική αύξηση των επιπέδων της αναγνωρισιμότητάς του σε λίγες ώρες;

Η κατάρριψη τέτοιων προσπαθειών και θεωριών συνωμοσίας μπορεί να είναι άμεση από επιστήμονες και δομές fact checking, ωστόσο ο σπόρος της αμφισβήτησης έχει ήδη πέσει. Ένας σπόρος που δεν θέλει πολύ να γιγαντωθεί, όπως και έγινε στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει και η προαναφερθείσα έρευνα του Guardian.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Τα δεδομένα αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο εδώ και μήνες ακροβατεί μεταξύ της διαχείρισης της πανδημίας, της συντήρησης της οικονομίας και φυσικά της προσπάθειας για κοινωνική αποδοχή των μέτρων που λαμβάνονται.

Άλλωστε όπως είχε γράψει σε πρότερο χρόνο το Newsbomb.gr τα φαινόμενα απειθαρχίας είχαν πέσει στην προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου ήδη από τον Σεπτέμβριο όταν και είχαν γίνει φανερές οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Τότε, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο Newsbomb.gr πως «αυτό που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι ιδιαίτερα λεπτό. Σε γειτονικές χώρες όπως η Σερβία προκλήθηκε χάος όταν πολίτες αποφάσισαν πως δεν θα δεχθούν περιορισμούς και συγκρούστηκαν ακόμα και με την Αστυνομία».

Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση γνωρίζει πως το σημείο είναι κρίσιμο καθώς το νέο απαγορευτικό, το οποίο αναμένεται και να διαρκέσει παραπάνω από ότι έχει ήδη ανακοινωθεί, θα αφήσει ακόμα βαθύτερες πληγές στην οικονομία και κατ επέκταση θα προκαλέσει και περισσότερες αντιδράσεις.

Όπως τονίζει στο Newsbomb.gr κυβερνητικό στέλεχος «η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι από τους πολίτες, είναι κομμάτι της κοινωνίας και αναγνωρίζουμε πως ο περιορισμός των ελευθεριών είναι κάτι ενάντια στον τρόπο ζωής μας. Ωστόσο μπορούμε όλοι να θυσιάσουμε λίγο από τον χρόνο μας σε δραστηριότητες προκειμένου να σωθούν συνάνθρωποί μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.