ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Μετά το εμβόλιο πάμε full για πόλωση και στο βάθος εκλογές το 2021

Κορονοϊός: Μετά το εμβόλιο πάμε full για πόλωση και στο βάθος εκλογές το 2021

Σύμπασα η επιστημονική και η πολιτική κοινότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο εμβόλιο. Άλλωστε δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Είναι το μόνο όπλο ενάντια στην επέκταση του ιού. Πολιτικά όμως τα σχέδια της επόμενης μέρας ήδη καταστρώνονται σε πολιτικά γραφεία και όχι μόνο.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη της κυβέρνησης είναι το ακόλουθο: «Μετά το εμβόλιο, τι;». Θα μου πεις, μήπως είναι πολύ νωρίς για τέτοια ερωτήματα. Καθόλου. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τελικά η πολιτεία θα καταφέρει να τιθασεύσει την έξαρση της πανδημίας, αλλά το μείζον πρόβλημα θα είναι το οικονομικό τσουνάμι που θα επέλθει σε δεύτερο χρόνο. Και εκεί τα πράγματα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Εκεί ακριβώς θα ποντάρει η αντιπολίτευση. Θα κάνει σημαία την οργή του κόσμου η οποία αναμφίβολα θα επέλθει εξαιτίας της δυστοκίας του ίδιου του κράτους. Τα δημόσια ταμεία αδειάζουν ολοένα και περισσότερο και το μείγμα θα είναι εκρηκτικό το επόμενο καλοκαίρι, ακόμα κι αν ο Sars Cov 2 έχει απομακρυνθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται ενδεχομένως άκαιρο. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του 2021 μπορεί να διαψεύδεται αλλά δεν αποκλείεται από κανέναν. Αυτή τη στιγμή το ξορκίζουν άπαντες. Όμως αφού διασφαλιστεί η υγεία του πληθυσμού, οι εκλογές θα έρθουν πάλι στο προσκήνιο διότι και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα θα έχουν το δικό τους πολιτικό αφήγημα:

- Η ΝΔ πιστεύει ότι θα μπορέσει να «σερβίρει» επικοινωνιακά την υγειονομική νίκη έναντι του κορονοϊού, με το επιχείρημα: «Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και θέλουμε νέα, ξεκάθαρη εντολή, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα Πισσαρίδη».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά θα πατήσει πάνω στην φτωχοποίηση, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ανεργία με το επιχείρημα: «Ο Μητσοτάκης διέλυσε την χώρα, μπορείτε να τον εμπιστευθείτε;». Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ωθεί τις καταστάσεις στο δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» κι όχι στο μέχρι τώρα ερώτημα: «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ». Η Κουμουνδούρου δηλαδή θα προσωποποιήσει το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, αφού ξέρει ότι το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην δημόσια εικόνα του κόμματος. Άρα η Κουμουνδούρου θα βγάλει μπροστά τον Τσίπρα κι ένα «αντι-Πισσαρίδη» πρόγραμμα το οποίο θα θυμίζει κάτι από την παλιά και δοκιμασμένη «Σεισάχθεια».

Εκλογικός ανασχηματισμός την Άνοιξη

Ο πολιτικός ορθολογισμός επιβάλλει ότι πριν από τις πρόωρες εκλογές πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες εκλογικού ανασχηματισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δομήσει ένα νέο υπουργικό σχήμα που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Ένα σχήμα που θα είναι μπετόν αρμέ και έτοιμο για full επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλο άνοιγμα προς το χώρο του Κέντρου και συγκεκριμένα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αφού η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη λόγω της απλής αναλογικής. Οι πιθανότητες αυτοδυναμίας με απλή αναλογική είναι ελάχιστες και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Ανασχηματισμό θα χρειαστεί βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα πρέπει να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα που όχι μόνο θα κονταροχτυπηθούν με τους δεξιούς του Μητσοτάκη, αλλά θα πρέπει να εμπνεύσουν και να εγείρουν το κίνημα των αγανακτισμένων. Βάσει των παραπάνω δεδομένων είναι σχεδόν βέβαιον ότι ο Τσίπρας δεν θα πάει σε καμία εσωκομματική ρήξη. Αντίθετα θα επιδιώξει ανακωχή με τους σκληροπυρηνικούς. Άλλωστε αυτοί είναι οι μοναδικοί που μπορούν να του φέρουν τον κόσμο στο πεζοδρόμιο. Οι νεαροί comme il faut προεδρικοί δεν έχουν επαφή με κινηματικού χαρακτήρα φράξιες… και δεν μπορούν να παίξουν σε συνθήκες σκληρού ροκ.

Είναι κάτι παραπάνω ότι το καλοκαίρι θα μπούμε σε συνθήκες σκληρής και ακραίας πόλωσης για να επέλθει τελικά η αποσυμπίεση μέσω φθινοπωρινών εκλογών.

Η δημόσια συζήτηση ήδη δίνει το στίγμα των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιπαραθέσεις για τα «τσουρέκια», την «ποδηλατάδα στην Πάρνηθα» και τη... βίλα στα Λεγραινά προμηνύουν ένα πολύ καυτό καλοκαίρι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο: Σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου το Π.Ν. - Γιατί είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα