ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Με πανδημία, οικονομία και εθνικά «χτυπάει» Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Με πανδημία, οικονομία και εθνικά «χτυπάει» Μητσοτάκη

Να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που οξύνει την αντιπολιτευτική του ρητορική, «χτυπώντας» ταυτόχρονα στα μέτωπα της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων και φυσικά της πανδημίας, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να φέρει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, έχει δώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την δυνατότητα να ανοίξει ολόκληρη την «βεντάλια» της επικαιρότητας και να επιτεθεί με σφοδρότητα στη κυβέρνηση.

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα ανοιχτά μέτωπα. Η διαχείριση της πανδημίας παραμένει, φυσικά, το νούμερα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα -και διεθνώς-, όμως, για τις επόμενες δύο ημέρες η οικονομία θα βρίσκεται στο προσκήνιο. Ακόμα και αν μιλάμε για την «οικονομία του κορονοϊού».

Επί της ουσίας, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ζει σε άλλον πλανήτη, κάπου που δεν υπάρχει πανδημία». Με αυτό το σχόλιο οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται στα μειωμένα κονδύλια για την Υγεία, που προβλέπονται για το 2021. Όπως δήλωσαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 572 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, συμπλήρωσαν πως η χώρα είναι 8η από το τέλος στην Ευρώπη στις δαπάνες υγείας για την πανδημία, με όλες τις χώρες που είναι σε χαμηλότερη θέση από εμάς να έχουν πολύ παλαιότερα στοιχεία (ΟΟΣΑ). Αυτό, όπως σημείωσαν, σημαίνει «ότι στην πραγματικότητα είμαστε στον πάτο της Ευρώπης στις δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι η κατηγορία που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το οικονομικό επιτελείο, για «παραποίηση στοιχείων». Ο λόγος, είναι η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα ότι σε επίπεδο εννιαμήνου 2020, η εικόνα της Ελλάδος είναι καλύτερη από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο για την ύφεση. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η ύφεση φτάνει στο 8,5%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 7,5%, γεγονός που μας έφερε στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεση τα εθνικά θέματα, μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τα οποία χαρακτήρισε «διπλωματική ήττα». Αφορμή στάθηκε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ο σκοπός να επιβληθούν κυρώσεις τον Δεκέμβρη, αλλά να πάμε πέρα από τον Οκτώβρη του 2020, συμπληρώνοντας πως οι κυρώσεις «δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, να δηλώνει πως «όταν οι αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι, φοβάμαι για τα χειρότερα για το μέλλον, μετά το τραγικό 2020 για την εξωτερική μας πολιτική».

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται απλά το ζέσταμα, αφού η κυρίως επίθεση αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, που θα επιχειρήσει να βάλει στο στόχαστρο του τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Η σύγκριση με την περασμένη Κυριακή... προβληματίζει (Photos)