ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί είναι κρίσιμη η 27η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα

Γιατί είναι κρίσιμη η 27η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα

Η ημερομηνία της 27ης Φεβρουαρίου αποκτά ξαφνικά έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια ξεχωριστή σημασία για τα ελληνικά πράγματα, μολονότι – κι αυτό είναι το παράδοξο - δεν είναι κάτι προγραμματισμένο να γίνει εκείνη τη μέρα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, στη Γερμανία, αυτό το πρωινό, η βουλή θα ψηφίσει για την παροχή της δεύτερης οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας και όπως είναι φυσικό ολόκληρη η κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας «ζει και αναπνέει» έχοντας στην άκρη του μυαλού της αυτή την ημέρα.

Γι αυτό και τις τελευταίες μέρες σημειώνεται ένας διαγωνισμός αυστηρών δηλώσεων, σε βάρος της Ελλάδας από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων στο Βερολίνο.

Αποδέκτης τους, τελικώς, δεν είναι η Αθήνα, αλλά η γερμανική κοινή γνώμη.

Αυτή τη στιγμή, οι Γερμανοί πολιτικοί πλειοδοτούν σε σκληρότητα σε βάρος της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν …υπέρ της βοήθειας στις 27 του μηνός.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες που τηρούνται αυτή τη στιγμή στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Εννοείται πως αυτή η εκτίμηση των πραγμάτων εξηγεί πολλά, ωστόσο, διατηρείται πάντα μια επιφύλαξη για το αν «καλύπτει» συνολικά την συμπεριφορά των Γερμανών πολιτικών.

Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε, ο διαγωνισμός πλειοδοσίας σε σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδα, θα οδεύει προς κορύφωση, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για το κλίμα στη χώρα μας.

Παρ όλα αυτά, από παντού και κυρίως από τις Βρυξέλλες, συστήνεται ψυχραιμία. Το γεγονός άλλωστε ότι η υλοποίηση του PSI ξεκινάει παρά το γεγονός ότι και γι αυτό είχαν εκφρασθεί διαμαρτυρίες, καταδεικνύει ότι τα πράγματα θα μπουν σε μια σειρά, σύντομα.

Τουλάχιστον, έτσι ελπίζεται…