ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
AP IMAGES

Mετά την έναρξη των εμβολιασμών, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας.

Γι’ αυτό το λόγο το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. Οι στοχευμένες δράσεις θα οριστικοποιηθούν τους πρώτους μήνες του 2021 και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες πως το επόμενο διάστημα το βάτος πρέπει να πέσει σε κλάδους, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, ώστε μην υπάρξει μεγάλος αριθμός λουκέτων αλλά και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Η «βουτιά» στον φετινό τζίρο του λιανεμπορίου αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς από τα περίπου 44 δισ. ευρώ του 2019, στην καλύτερη περίπτωση το 2020 θα κλείσει γύρω στα 32-34 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι λόγω της πανδημίας και των lockdowns έκαναν «φτερά» 10-12 δισ. ευρώ, όταν στην περίοδο 2009- 2018 είχαν χαθεί περί τα 15 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω πλήγμα επέφερε στο λιανεμπόριο, το γεγονός ότι δεν άνοιξαν τα καταστήματα την εορταστική περίοδο. Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά περίπου 60%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019. Παράλληλα σύμφωνα με εκτιμήσεις η λειτουργία του click away επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν από 5% έως 20% του περσινού ημερήσιου τζίρου τους.

Ερχεται το click in shop

Μία πρώτη ανάσα στον εμπορικό κόσμο θα δώσει το click in shop, που θα αντικαταστήσει το click away. Οι καταναλωτές θα τηλεφωνούν στο κατάστημα για να κλείσουν ραντεβού, και θα τους αποστέλλεται SMS για επιβεβαίωση της ημέρας και ώρας. Δεν θα χρειάζεται να έχουν επιλέξει από πριν το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα με κανόνες και περιορισμούς που θα ανακοινωθούν. Ο αριθμός των πελατών που θα βρίσκονται μέσα στο χώρο την ίδια στιγμή, θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά κάθε καταστήματος και φυσικά θα τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα προφύλαξης, σύμφωνα με τον Alpha. Ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώσει ανέπαφα με την κάρτα του ή ακόμα και να έχει πληρώσει ήδη ηλεκτρονικά εκ των προτέρων στο ηλεκτρονικό κατάστημα που ενδεχομένως να έχει δει και να έχει επιλέξει αυτό που θέλει να αγοράσει.

Επιχορήγηση για θερμαντικά

Παράλληλα στις 4 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιχορήγηση επιχειρήσεων προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα για εξωτερικούς χώρους. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 50 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 10 εκατομμύρια ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις. Η δράση προβλέπει την ενίσχυση για την αγορά μιας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ η κάθε μια (χωρίς Φ.Π.Α.).

«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου προγράμματος «Γέφυρα» για τα δάνεια επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα προβλέπει κρατική επιδότηση της δόσης για 9 μήνες.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχο με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ έως τέλος Μαρτίου έχει τεθεί επί τάπητος, καθώς αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, θα επιδοτούνται έως το ποσό των 250.000 ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις και με ετήσιο τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ.

Δάνεια έως 50.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων έως και του ποσού των 50.000 ευρώ, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και πρόγραμμα επιδότησης επαγγελματιών για την πληρωμή και των τόκων αλλά και του κεφαλαίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το εγγυοδοτικό πρόγαραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα για την ενίσχυση της ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. H διαφορά του με το προηγούμενο εγγυοδοτικό θα είναι πως οι εγγυήσεις θα είναι μεγαλύτερες, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερες εγγυήσεις για να πάρουν τα δάνεια και περισσότερες επιχειρήσεις θα περνάνε τον πήχη για να πάρουν το δάνειο και το δάνειο αυτό θα είναι έως 50.000 ευρώ δηλαδή θα είναι ένα δάνειο που θα απευθύνεται στις μικρές επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.