ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό «θρίλερ» με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών

Το πολιτικό «θρίλερ» με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών

Σε πολιτικό «θρίλερ» εξελίσσεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους με την άρση κάθε περιορισμού. Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε κατά συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ οι 200 ψήφοι που απαιτούνται από το Σύνταγμα προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση.

Στην πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τα κόμματα διατύπωσαν την αφετηριακή του θέση, αλλά όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την εξέλιξη του ζητήματος. Υπέρ του νομοσχεδίου εκτός από τη ΝΔ, τάσσονται το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 190 ψήφους στην κυβέρνηση. Υπέρ της συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων χωρίς περιορισμούς είναι το ΜέΡΑ25, ζητώντας όμως την αύξηση των υπαρχόντων εκλογικών περιφερειών με προσθήκη περιφέρειας Ευρώπης, Αμερικής κ.α. και την εκλογή βουλευτών ομογένειας.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τίθεται υπέρ της προσμέτρησης ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά με διατήρηση των «περιορισμών» που ορίζουν πως στις εκλογές θα μετέχουν εξ αποστάσεως μόνο οι απόδημοι που αποδεικνύουν κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς με την πατρίδα. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαφορετική αφετηρία από τα υπόλοιπα κόμματα, ζητώντας με τροπολογία που κατέθεσε, τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.

Τα πιθανά σενάρια

Οι απαιτούμενες ψήφοι που υπολείπονται για την συμπλήρωση των 200 είναι 10 και η κυβέρνηση εξετάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις της. Αν και το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν απέχει πολύ από την τοποθέτηση του ΜεΡΑ25, το οποίο απαιτεί μόνο την δημιουργία ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών, μια σύγκληση με το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη θα προσφέρει 9 ψήφους και θα φτάσει στις 199. Ωστόσο, ίσως επιχειρηθεί να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΚΚΕ, όπως ακριβώς συνέβη και το 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υπερψηφίσει το τελικό κείμενο που ήταν αποτέλεσμα συναίνεσης ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης.

Η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή

Πάντως, το κλίμα στην Επιτροπή της Βουλής ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου υπουργείου Εσωτερικών με τον γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο να επιτίθεται στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «προσπάθεια παραγωγής εντυπώσεων» και χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «φτηνό πυροτέχνημα, που φανερώνει βαθύτατη ασέβεια όχι μόνο προς τους αποδήμους, αλλά προς την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Πώς αλλιώς εξηγείται, να έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση η πρόταση να τροποποιηθεί ένας νόμος που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί και που διαμορφώθηκε μετά από διαπραγμάτευση μηνών, μετά από μία δύσκολη συμφωνία 5 κομμάτων; Πολύ περισσότερο που δεδομένη είναι η αδυναμία τροποποίησης του νόμου, χωρίς τη σύμπραξη ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή κατήγγειλαν την διαδικασία. Τότε γιατί;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ακατανόητη η συζήτηση όταν υπάρχει ήδη νόμος που είναι σε ισχύ και εφαρμόζεται για την ψήφο των αποδήμων. Το 2019 ψηφίσαμε το νόμο που εφαρμόζεται, μέσω ειδικών προβλέψεων και της ειδικής πλατφόρμας. Δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της συζήτησης. Η πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών είναι εν μέσω πανδημίας να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη που έδωσαν πάσα στη ΝΔ».

Με τις δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ότι «από πολύ επίσημα χείλη ακούσαμε ότι το κόμμα της αγωνίζεται για την κατάργηση όλων των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων». Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι το 2019 η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμβιβασμό γιατί δεν υπήρχε διαφορετική λύση. «Σήμερα λοιπόν, ερχόμαστε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να πάρει ο καθένας την πολιτική ευθύνη με καθαρό τρόπο. Είναι ευκαιρία εδώ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν απέναντι σε ένα αίτημα διακαές, έντονο, δίκαιο, των κατοίκων του εξωτερικού για τα πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Και είναι δική μας συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίσουμε το εκλογικό τους δικαίωμα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Για ψηφοθηρικά παιχνίδια με την ομογένεια έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κρύβεστε πίσω από τους πολιτικούς σας φόβους. Θεωρείτε συντηρητικό το κοινό του απόδημου ελληνισμού. Επιμένετε στους κόφτες στον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί; Εμείς λέμε: σήμερα άρση κάθε κόφτη και επιστολική ψήφο στον απόδημο ελληνισμό. Δεν έχουμε δικαιολογία να μην το κάνουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης