ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Παπαδήμος: «Ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο»

Λ. Παπαδήμος: «Ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο»

Να μην χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που έχουν μπροστά μας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε δήλωσή του για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Με την αναδιάρθρωση «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας. Πρόκειται για μια σημαντική, ιστορική θα έλεγα, επιτυχία, που έγινε δυνατή λόγω των συντονισμένων και σκληρών προσπαθειών», τόνισε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια των εταίρων, τις προσπάθειες των πολιτών αλλά και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων «φέραμε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο».

«Ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο»

«Με την ολοκλήρωση των βημάτων που απομένουν, με την τελική έγκριση και υπογραφή της συμφωνίας για το β' πρόγραμμα διάσωσης ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο και πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος», επισήμανε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι με τη μείωση του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

«Υπάρχουν πολίτες που έχασαν χρήματα»

Βέβαια, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις απώλειες που υπέστησαν αρκετοί πολίτες από το «κούρεμα» των ομολόγων.

«Η σημερινή δεν είναι μόνον μέρα ικανοποίησης, αλλά και ευκαιρία περισυλλογής. Οι μικροεπενδυτές και αποταμιευτές υπέστησαν σημαντικές περιουσιακές απώλειες. Αυτό μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας που μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση», ανέφερε.

«Να αλλάξουμε την Ελλάδα»

Το γεγονός αυτό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ενδυναμώνει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα».

«Η αναδιάρθρωση αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας. Δημιουργεί προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Βέβαια, ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε ότι συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα, καθώς όπως είπε «τα χρήματα που κερδίσαμε από τους τόκους, δε έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές, να κάνουμε οικονομία ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος».

«Έξοδος από τη χειρότερη κρίση του Μεταπολέμου»

«Μέσα από τη βαθειά ύφεση, αναδεικνύεται μια προοπτική εξόδου από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου», υποστήριξε.

«Σε μας ανήκει η κύρια ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον. Έχουμε μια νέα, μεγάλη ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.